5/17/2013

razlicak lekovita biljka

razlicak lekovita biljka


Razlicak je zeljasta,uspravna,jednogodisnja biljka,visoka do 50 cm .Njegovi donji listovi su perasti a gornji lancetasti.Razlicak ima prepoznatljive cvetove plave boje,pripada porodici glavocika(Compositae).
Njegov farmaceutski naziv je Cyani coerulei folia,fios.
Razlicak je lekovita biljka koja sadrzi:tanin,pektin,gorke materije,centaurin,malo sluzi,vosak,boje i antocijanski heterozid cijanin.
Razlicak je livadska biljka koja raste medju zitaricama,kao zitni korov,cesto uz psenicu  na suvom zenljistu.Moze se naci i u grabovim i hrastovim sumama,uz ruralna naselja,uz puteve kao i u sikarama.
Cveta u junu i julu mesecu.
Ova medonosna lekovita biljka ima grubu stabljiku,njene mlade listove pase stoka,a ljudskoj populaciji moze da posluzi i kao ukrasna biljka.

razlicak lekovita biljka

Cvetovi razlicka su lekoviti i kao sto smo vec rekli beru se u junu i julu ,zatim ih trebamo prosusiti u hladovimi,u provetrenom prostoru kao sto su tavan i sl...Cim se prosuse cvetove treba hermeticki zatvoriti u kutije,zbog lakog budjanja.Branje razlicka je najbolje po suncanom vremenu,nikako ne smeju cvetovi da promene boju.
razlicak kao lek ublazava iritacije koze,crvenilo i upale oka.Pomaze u lecenju reume i reumatizma,takodje razlicak je blagi diuretik,zbog svoje specificne gustine upotrebljava se i kao tonik te slabi adstrigens.
Caj od razlicka
upotrebljavaju se ovojni listici i to 1 velika kasika se prelije sa 2.5 dl prokljucale vode
zatim se procedi i pije se po solja posle jela 3 puta dnevno.
ovaj caj od razlicka se uzima kod upale jajnika,kod zutice ili zastoja mokrace.
obloge od razlicka
pripremiti isto kao caj od razlicka i zatim natopite i obloge koje stavljamo na modrice i rane,takodje ove obloge od razlicka se koriste i za ispiranje ociju.
Drugi narodni nazivi za razlicak:ambor,anzele,blavecje,barlicak,zitnica,zagasilje,modar cvijet,modri razlicak,ozlobac,plavka,semisiljka,zitnica,metlica,plavulja,modrulja,modrus,sincec..

razlicak lekovita biljka

Nema komentara :

Objavi komentar