divlja kupina | kupinovo vino recept
Divlja kupina ima listove do 7 cm dugacke,raznolikog izgleda i oblika,po rubovima zupcasti jajasto-siljasti ili srcasti,naizmenicni,po glavnom nervu i drsci bodljikavi a na nalicju su bledje boje i maljavi ima latinski naziv Rubus fruticosus.Divlja kupina raste kao grm sa dugačkim trnovitim granama,pored potoka i puteva,na neobrađenom zemljištu,po planinama i brdima,često kao živa ograda.
Berba kupina
Treba brati potpuno mlade i nezne zelene listove, prvih nekoliko sa samog vrha grancica.Beru se u junu i u julu po lepom i potpuno suvom vremenu i odmah se osuse u tankom sloju negde pod krovom na promaji,cesce prevrcuci,da bi se sto pre osusili i sacuvali prirodnu boju.
Kupina sastav
u svojim listovima divlja kupina ima tanina,koji joj daje veoma opor ukus i imi.a primenu kod lecenja bolesti.
Bogata je sa gvozdjem,kalcijumom,kalijumom,magnezijumom,u sebi ima vinske i jabucne kiseline,secera,soli i Vitamine C i A.
Divlja kupina kao lek
Ima brojna lekovita svojstva i podjednako se upotrebljavaju koren,plod,cvet i list kupine,koji se i izvozi bas za tu namenu kao lekovita sirovina.
Caj od lista kupina se primenjuje protiv hronicnog proliva ,za lecenje hemoroida za ispiranje usta i grla i sl,daje se u obliku 2%-nog dekokta.
Takodje ovaj caj od kupine se u narodu primenjivao i kod krvarenja iz zeludca,belog pranja kod zena,kod upale creva.Divlja kupina prociscava krv,delotvorna je i za lecenje koznih bolesti kod ekcema, osipa i lisajeva.
caj od kupine leci promuklost,kasalj i dobar je kod povisene temperature.
Caj od kupine priprema:
- uzeti 1 kasiku sitno iseckanog lisca zajedno sa izdancima i kuvati oko 3 minute u 2-3 dl vode.
- Skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji poklopljeno 10-15 minuta.
- Procediti i zasladiti sa domacim medom.
- Piti vise puta po danu
- Ukoliko koristite samo za grlgljanje - ispiranje usta i desni nije potrebno zasladiti.
Oblozi od stucanih listova kupine se stavljaju na rane,neugodne potkozne cireve i kod osipa.
Plod kupine je zreo kad je potpuno tamne -crne boje,dok je crvene boje tek poluzreo.Moze se brati jos kao zelen i kao potpuno zreo plod kupine.
Kao narodni lek svezi plodovi kupine su stavljani u rakiju i pomagali nervoznim osobama,da lakse zaspu,omogucavajuci im miran i lagan san..Svezi plodovi su izuzetni za krv,i preporucuju se kod anemije tj malokrvnosti.
Voćna salata od kupine jaca zeludac
- 1 solja svezih plodova kupine
- 1 soljica skuvane psenice u zrnu
- 1/2 jabuke sitno naseckane
Preliti sa kiselom ili slatkom pavlakom i sa vrha posuti seckane lesnike ili neke slicno jezgrasto voce (bademi,orasi i sl..)
Divlja kupina za lecenje paradentoze
- uzeti 2 kašike suvog lista kupine i preliti sa pola litre vode
- kuvati 10 do 15 minuta i skloniti sa vatre
- Procediti i dodati jabukovo sirce ili sok od limuna
- Ispirati desni i usnu duplju vise puta dnevno.
- Isti caj se moze i piti ,pogotovo zene koje su u klimaksu ili kod problema neredovne menstruacije.
Divlja kupina protiv anemije
- staviti 100 g osusenog lista kupine,100 grama lista koprive u 2 litra domaceg crnog vina
- pustiti da odstoji ceo dan
- nakon toga prokuvati 5 minuta
- Prohladite i najbolje zasladite sa sumskim medom
- Lekoviti napitak piti 3 x dnevno pre svakog jela i vasi obrazi ce da zarumene.
Sok od kupina
svezi plodovi su odlicno sredstvo za snizavanje krvnog pritiska,poboljsanje krvne slike,za jacanje imuniteta,ubrzava metabolizam i pomaze bolje varenje.Najbolji sok od kupina je od divlje vocke,u danasnje vreme se sve vise vidjaju sorte bez bodlji koje se gaje po bastama,ciji sok nije toliko delotvoran.Tako da gajenje kupina prilicno promenilo.
Kupinovo vino recept
Kupinovo vino kao lek se od davnina primenjuje u narodnoj medicini.
Naroćito kupinovo vino za anemiju,kod iscrpljenosti,za bolje lucenje mokrace,pravilan rad zuci,za bolju cirkulaciju,jacanje imuniteta,za bolji apetit.
Kupinovo vino priprema
pomesati 10 kilograma zrelog ploda kupina sa 2 kilograma secera.
Dobijenu mesavinu naliti u staklene flase i ostaviti na suncu 60 dana.
napomena - zatvarace nemojte preterano jako pritegnuti.
Posle toga dobro procediti i preliti u staklene flase i cuvati na tamnom i hladnom mestu.
Ovako dobijeno kupinovo vino je najbolje piti izjutra na prazan zeludac ili navece pred spavanje.Kupinovo vino kao lek se dozira od 0,5 do 1 decilitar i to svaki dan u narednih 2 do 3 meseca.
Nema komentara:
Objavi komentar