5/11/2013

rutvica ruta graveolens

rutvica ruta graveolens


ova zeljasta biljka se gaji kao mirsino cvece ,lekovita biljka i zacin po nasim vrtovima.Rutvica moze da naraste do 80 cm u visinu,ima cvetove zuckasto-zelene boje i oni su udruzeni na vrju stabljike u obliku cvasti.Caura je njen plod.Ruta ima intenzivan i jak miris zbog etarskog ulja tako da je lekovita rutvica i otrovna.U starom veku kod Grka i Rimljana ruta graveolens je upotrebljavana kao zacin i kao lek.

rutvica ruta graveolens


Rutvica je izuzetno ljuta kao i njen sok,u kontaktu sa kozom izazivaju bol,crvenilo i mehure.Zabelezena su mnoga trovanja cak i smrtni slucajevi kod zena koje su rutvicu  u velikim dozama koristile za pobacaj.
Rutvica raste na kamenjarima,na siromasnom tlu mada se uzgaja i na poljima i u vrtovima.
Ruta je omiljena kao dodatak rakijama cija je namena lecenje zeludca i zeludcanih tegoba,zatim kod srcanih tegoba i za masazu kod bolnih zglobova i za lecenje reume.
U proslosti su je stavljali i u kupke jer je smatrano da rutvica ima carobne moci za skidanje uroka i cak se islo i dalje od toga.Ona je navodno vracala uroke onome ko nam ih je i poslao.
Kadjenjem prostorija isterivale su se sve negativne,mracne i zle sile.
Takodje rutvica je nasla primenu i u isterivanju insekata..
rutvica za lecenje
upotrebljava se list,seme i grancica u cvetu.
Etarsko ulje rutvice se dobija destilacijom uz pomoc vodene pare.Dobija se zuckasta ili bezbojna tecnost koja nesto kasnije potamni.Sadrzi metil-nonil- keton 90 % i vrlo je gorkog i ljutog ukusa.
takodje sadrzava i metil heptil keton,limonene,pinene,cinelol i metilni salicitat.
Upotreba rutvice u narodnoj medicini
rutvica kao lek



njena primena je mnogo cesca u narodnoj medicini pa i nadrilekarstvu nego u zvanicnoj da kazemo skolskoj medicini.
NAPOMENA:nemojte "na svoju ruku" upotrebljavati rutvicu obavezno se konsultujte sa vasim lekarom
u narodu je poznata jos po imenima:menjik,petoprstnica,pitoma ruda,sedev,sedefce,vrtna rutica,piganj,pitoma ruda,sitna ruta


rutvica ruta graveolens



Nema komentara :

Objavi komentar