5/29/2013

biljka vidac vidova trava vidovcica

biljka vidac vidova trava vidovcica


Biljka vidac je rod jednogodisnjih zeljastih biljaka iz porodice jagorcevina(Primulaceae) i naziv za najrasireniju vrstu na prostorima Balkana,Analgallis arvensis.Naziv koji koriste farmaceuti joj je Angallidis herba. Vidova trava je 10-30 cm visoka jednogodisnja biljka sa cetvorouglastom stabljikom,koja prvo puzi po zemlji,a zatim se uspravi.Ima  sitne,naspramne jajolike listove na nalicju crno tackaste.
Vidovcica ima tamnoplavi ili svetlocrveni cvet,koji se otvara samo na suncu,izbija dugom peteljkom iz pazuha lista.Plod je okrugla caura sa poklopcem koji otpada kad plod sazri.
Vidac je gorkog ukusa i mirisa a otrovna je.Seme ima tri ivice na kojima su krilca i bradavicastu povrsinu.Vidova trava sadrzi:kalcijum,gvozdje,saponin,malo tanina,proteilitickih enzima i nekih jos neistrazenih materija.

biljka vidac vidova trava vidovcica

Vidovcica je veoma rasprostranjena biljka,posebno na umereno vlaznim,zapustenim mestima kao i na oranicama(narocito u zitu).Moze se smatrati kosmopolitom jer je siroko rasprostranjena i zastupljena po celom svetu,ako izuzmeno tropske predele u kojima biljka vidac nije zastupljena.
Vidovcica raste na strnjistima,u poljima,uz puteve,u vinogradima i bastama kao korov.
Cveta od juna do oktobra kada se i bere i upotrebljava se cela biljka.
Vidac kao lek 
za ciscenje krvi,podstice izlucivanje znoja i mokrace,leci od zutice,vodene bolesti i oboljenja bubrega.
Takodje vidova trava podstice izlucivanje kamenaca iz bubrega i mokracne besike.
Jos se koristi  i za bolesne zglobove,rane,vruce otoke,cireve i povrede,protiv gihta i za poboljsanje vida.
NAPOMENA: potreban je oprez jer vidovcica je otrovna za ribe,konje,ovce i ptice.
vidac recepti :
za ciscenje krvi:
10g cele biljke kuvati 5 minuta sa 1 kasikom meda i 1/4 litre vina
Sluzi za ciscenje krvi jer podstice izlucivanje znoja i mokrace,kojima se iz tela odstranjuju losi sokovi,pa tako leci od zutice,vodene bolesti i oboljenja bubrega.Sitni i omogucava izlucivanje peska iz bubrega i mokracne besike,i leci od gihta.
Vidova trava obloge:
vrlo su efikasne obloge od sveze izgnjecene vidovcice na bolesne zglobove,cireve,rane,povrede i vruce otoke.Posebno ako se piju 1-2 solje njenog uvarka u gutljajima tokom dana.
za lecenje gihta pomazu ove obloge kuvane u sircetu ,a za obloge upotrebite lanene krpe.
za lecenje rana:sveze i zatrovane rane peru se 5 do 6 puta dnevno odvarom od 60 g osusene biljke kuvane15 minuta u pola litre vode.Istim odvarom se rane i oblazu,a 1-2 solje odvarase piju u gutljajima tokom dana.
Vidac za dobar vid: pomenutim odvarom se peru oci ,popravlja se vid,jacaju ocni zivci i bistri roznjaca:Otud i nazivi vidac,vidova trava ,vidovcica,vidic i dr..

biljka vidac vidova trava vidovcica

1 komentar :

  1. Na pijaci "Zeleni Venac" u Bgd u levom delu pijace prodaje je starija gospodja ali pod nazivom Vidičac

    OdgovoriIzbriši