4/09/2013

kiselost organizma i ph balans

kiselost organizma i ph balans

Kako odrzavati ph balans organizma ?

Da li smo previse kiseli? Kako utvrditi kiselost organizma?
U daljem tekstu dacemo vam odgovore na ova pitanja:
Konzumacija optimalne kolicine povrca i svezeg voca je kljuc dugog zivota i dobrog zdravlja.
Ovo je u poslednjih par godina postulat zdrave ishrane te interesovanja  ljudi koji su zagovornici  zdravog zivota.Poznata i kao ph dijeta.
Sta ona predstavlja?
Recicemo vrlo jednostavno,odrzavana optimalna kiselost organizma
je najbolja prevencija od bolesti kao i lecenja istih.

kiselost organizma


Upravo je nezdrava ishrana i savremen (ubrzan) nacin zivota doveo do do pojave bolesti koje ranije nisu ni blizu bile zastupljene kao danas.Koje su to bolesti ?
krtost kostiju(osteoporoza),hemoroidi,razne alergije,autoimune bolesti,dijabetes,astma,kancer i dr...
Ph balans ili ph ravnoteza je optimalan odnos aciditeta i alkaliteta,tj kiselosti i baznosti.
Na skali od 0-14,do 7 je kisela  a od 7 do 14 je bazna sredina.
ph dijeta je upravo odrzavanje idealne ravnoteze jer sve ispod i iznad 7 nam dovodi organizam u opasnost da oboli od mnogih bolesti.
Kod ljudi koji imaju acidozu(preteranu kiselost organizma) usled slabog unosa baznih namirnica pocetni simptomi su najcesce sledeci:malaksalost,bolovi u misicima,bolovi u zglobovima,nervoza,blaga depresija,jak miris mokrace tj urina,tesko ustajanje iz kreveta,beo jezik,akne...
kasnije ti simptomi prelaze u jace depresije,gubitak memorije i koncentracije,bakterijske i gljivicne infekcije,upala besike,opadanje kose,obilno znojenje i najcesca pretilost tj gojaznost.
Nutricionisti i dijeteticari tvrde da je za svega nekoliko nedelja  moguce dovesti organizam u  ph balans.
Spisak namirnice koje stvaraju jaku baznu reakciju :
morske alge,celer,limun,urme grozdje,smokve,lubenica,dinja,papaja,paprika,biljni cajevi i voda..
namirnice koje su srednje bazne:sveze povrce,krompir sa ljuskom,sveze voce(osim borovnice i brusnice),pasulj,rogac,bademi,jabukovo sirce,med,zacinsko bilje(djumbir,bosiljak,lovorov list,kim,majoran,vlasac)
blago bazne:proso,heljda,masline,kesten,morska so,kozije mleko,integralni pirinac,tofu,tempeh,sojino mleko,tampari.
ph balans
blago kisele namirnice:crveni pasulj,bundevino seme,susam,jecam,jaja,puter..
srednje kisele:integralne testenine i zitarice,peciva od int.brasna,mekinje,ovas,raz,kostunjavo voce(osim badema),riba ,sirevi,kecap,mleko,sljive,senf,posoljene kokice
izrazito kisele namirnice:
industrijski proizvedena (nezdrava)hrana,beli hleb,kolaci i peciva od belog brasna,cokolada,kikiriki,alkohol,kafa,gazirani sokovi,zasladjeni vocni sokovi,sve vrste mesa,vocni
jogurt,sladoled,dzemovi,industrijska tursija,secer,so,vinsko sirce...
deluje komplikovano ali potrebno je veoma malo da bi se uspostavila ph ravnoteza tj ph balans za normalnu kiselost organizma:

  • jedite sto vise svezeg povrca i voca
  • pijte dosta vode
  • jedite namirnice biljnog porekla
  • meso i ribu jedite bez hleba,pirinca i krompira(salata je obavezna)
  • zitarice kombinovati sa medom
  • salate zaciniti maslinovim uljem i jabukovim sircetom
  • hranu sto manje termicki obradjivati
  • ne jedite industrijsku hranu
  • pravite pauzu od min. 3 do 4 sata izmedju obroka
  • pijte biljne cajeve

Procitajte  vise i o trodnevnom baznom jelovniku na sledecem linku ph dijeta

kiselost organizma i ph balans

Nema komentara:

Objavi komentar