10/18/2014

kako se pravi kafa od žira recept

KAFA OD ŽIRA KAO LEK 

Kafa od žira uspešno leči telesnu malaksalost, bledilo, bolove i curenje iz ušiju, guke (škrofule), hemoroide, zatvor i lenja creva, kostobolju, nesanicu i nervozu. Kakve nam sve zdravstvene koristi donosi plod od hrasta i kako se pravi kafa i brašno od žira saznajte u daljem tekstu.

kafa od žira recept



ŽIR KAO HRANA ZA LJUDE


Plod od hrasta - žir , nije ni malo drugačiji od samog stabla hrasta i poseduje neverovatne količine minerala i korisnih supstanci.Možemo slobodno reći da u današnje vreme supermarketa i velikih trgovinskih lanaca,o žiru gotovo da ništa i ne znamo. Poznat je recimo podatak iz starih spisa da je srpski narod preživeo tešku 1815. godinu praveći brašno od žira ,od kojeg je pravio lekoviti hleb. Žir je takođe veoma bogat sa elektrolitima. Iako znamo da je žir kao hrana poznat svim divljim životinjama ,on može isto tako veoma koristan da bude za ljude. U 100 grama ploda nalazimo 144 mg fosfora,83 mg kalcijuma,56 mg magnezijuma,300 mg kalijuma preko deset izuzetnih minerala koji nam svakako nedostaju.Ovaj plod je bogat sa ugljenim hidratima čak 55 do 60 odsto,proteina ima oko 5,5 odsto,masti takođe oko 5,5 odsto . Kafa od žira nije jedini recept koji ćemo ovoga puta podeliti. Recimo još i to da je hrastov plod detaljno ispitan i zna se da sadrži sve osim vitamina,ali se to da kombinovati sa drugim lekovitim plodovima,korenjem i lišćem ,koje nam je takođe podarila majka priroda.

KAKO SE PRAVI KAFA OD ŽIRA


Put žira do ljudske ishrane nije tako brz i jednostavan,takođe nekad je on bio i osnovna stočna hrana što danas više nije tako jer je bitna hiper prudukcija i tkz "bildovana" stoka koja puno brže napreduje u težini i koja je pre svega profitabilna. Od 100 kilograma sirovog žira iz šume,može se dobiti desetak kilograma brašna. Priprema : žir se prvo ubacuje u veliki sud,to je ujedno i prva termička obrada kada se uništavaju svi insekti koji se nalaze u njemu,ovde se on prži ne više od 15-20 minuta. Proprženi žir se zatim ubacuje u sud ili u mašinu za skidanje kore,kada se odbaci ljuska žira tek onda ide na dalju obradu,a to može biti i još jedno dodatno prženje,na određenoj temperaturi u zavisnosti od toga šta se želi .Nakon toga se žir samelje u brašno.Ako se pravi kafa od žira ,tada je potrebno da ga pržite na temperaturi od 180-200 stepeni, ako želite samo brašno od žira onda to radite na temperaturi od 100 do 120 stepeni.Ukus žira koji je ovako pečen je negde između kafe i kestena.Blago gorkast o prepun korisnih sastojaka.Kafa od žira se pravi gotovo isto kao i redovna kafa,s tim da je prilagodite sebi (slobodno dodajte malo domaćeg meda),a možete napraviti i belu kafu.

KAFA OD ŽIRA PROTIV DIJABETESA

Prosušen i samleven plod u ljusci žira do pre dvesta godina pripremao se kao kafa od žira. Pržio se i mleo pa se potom kuvao. Ova kafa pripremljena od prženog žira i danas se koristi se kao lek za malaksalost i iznurenost, anemiju i malokrvnost, nervozu i stres, nesanicu, kostobolju,rahitis, od sluzi iz ušiju.Kafa od žira preporučuje se za pročišćenje krvi, kod šećerne bolesti, nadimanja stomaka i otvorenih i  zatvorenih žuljeva. Važno je da se za ovu kafu odabere zreo i zdrav žir, raseče se i osuši na suncu. Zatim se isprži u pržunu kao i kafa i sa melje. Treba paziti da ne pregori. Kafa od žira treba  da se pije tri puta dnevno i to po jednu veliku času, zasladite sa medom i po želji pomešati sa mlekom.Izdvojio se još jedan izuzetan recept za zdrav doručak: supenu kašiku kafe od žira pomešajte sa 2dl jogurta i pridodajte im kafenu kašičicu meda,sve dobro izmešati i konzumirati.

KAKO SE DOBIJA  SIROVO BRAŠNO OD ŽIRA 


Mnogi zagovornici sirove hrane ,potražuju upravo ovo brašno od žira  jer se ono termički puno manje obrađuje i čuva veći broj elektrolita i vrednih sastojaka..

  • Žir sa korom ostaviti da se osuši na vazduhu,posle 6-7 meseci  hrastov plod će izgubiti vlagu i lako ga je samleti i pretvoriti u brašno,termičkom obradom menja se procenat mikro i makro elemenata u žiru. Plod od hrasta je dragocenost majke prirode

ŽIR KAO LEK U NARODNOJ MEDICINI 


Žir, pržen, oljušten i samleven, koristio se u narodnoj medicini za lečenje proliva, zapaljen ja kože i sluznice. Žir su ljudi verovatno od pamteveka prepoznavali kao vrlo lekoviti dar prirode, pošto su
kasnije, u doba razvoja prvih medicinskih veština, lekovima spravljenim od žira, lečili zaista mnoge bolesti. Antički istoričar Plinije pisao je kako su ljudi u staroj Grčkoj i starom Rimskom:
carstvu plod od hrasta smatrali najzdravijom hranom. Tokom magijskih obreda ali i posle čuvenih orgijanja, zapisao je Plinije, kao eliksir snage i kontakta s bogovima, služio se žir ispečen u pepelu. Osim za lečenje proliva i dijareja,koristila se i kafa od žira i brašno kod zapaljenja sluznice i kože, kao dijetetsko sredstvo i za posipanje nogu umesto talka. Od srednjeg veka on je bio osnovna namirnica u mnogim evropskim zemljama,a tvrdi se da su ga na Balkanu još u vreme oskudice hrane,ali da su zato ovdašnji narodi, jedini izbegli epidemiju kuge. A Srbi su u doba Kneza Miloša, krajem 10. veka, postali čuveni po uzgajanju najkvalitetnijih svinja, jer su ih hranili isključivo žirevima.

HRASTOVA KORA ZA ISPIRANJE USTA

Kafa od žira nije jedini lekoviti recept ,već nam je tu i uvarak od mlade hrastove kore koji se koristi za ispiranje usne duplje i ždrela kod upale grla, protiv promuklosti grla i kod otečenih vratnih žlezda. Ranije se čaj od hrastove kore (mlade) pripremao i sa vinom i medom te su ga naši preci koristili za lečenje čira,kada se upotrebljavao protiv povraćanja krvi iz želuca  i pluća, kod krvavih proliva i dijareja, griže,kolere i fistula u čmaru.

MELEM OD ŽIRA  PROTIV AKNI I RANA

Oljušteni i samleven žir može se i kuvati . Posle 3-4 sata kuvanja na laganoj vatri, sve što je ostalo u šerpi u koju smo stavili 200 grama masti i 20 kašika mlevenog žira, prohladimo i stavimo u teglice. Melem od žira se koristi za sve rane, leči bubuljice na licu  i donosi lepotu ako se ritualno upražnjava za umivanje i ispiranje kose posle pranja.

HRASTOVO LIŠĆE PROTIV ARITMIJE 

Lišće hrasta koje prekriva žir, takođe je vrlo lekovito. Čaj od mladog hrastovog lišća preporučuje se slabim ljudima, tuberkuloznim bolesnicima i bolesnicima koji boluju od srčanih bolesti. Čaj pripremljen od mešavine hrastovog lišća i drugih lekovitih biljaka koristi se u lečenju čireva svih vrsta, za želudac i čišćenje krvi.
Sada kada smo saznali kako se pravi kafa od žira,brašno,uvarak i čaj ,te da se smatrao za najzdraviju hranu naših predaka,red je i da primenimo ponešto od toga i u praksi..

Nema komentara:

Objavi komentar