KAFA OD ŽIRA KAO LEK
Kafa od žira uspešno leči telesnu malaksalost, bledilo, bolove i curenje iz ušiju, guke (škrofule), hemoroide, zatvor i lenja creva, kostobolju, nesanicu i nervozu. Kakve nam sve zdravstvene koristi donosi plod od hrasta i kako se pravi kafa i brašno od žira saznajte u daljem tekstu.ŽIR KAO HRANA ZA LJUDE
KAKO SE PRAVI KAFA OD ŽIRA
Put žira do ljudske ishrane nije tako brz i jednostavan,takođe nekad je on bio i osnovna stočna hrana što danas više nije tako jer je bitna hiper prudukcija i tkz "bildovana" stoka koja puno brže napreduje u težini i koja je pre svega profitabilna. Od 100 kilograma sirovog žira iz šume,može se dobiti desetak kilograma brašna. Priprema : žir se prvo ubacuje u veliki sud,to je ujedno i prva termička obrada kada se uništavaju svi insekti koji se nalaze u njemu,ovde se on prži ne više od 15-20 minuta. Proprženi žir se zatim ubacuje u sud ili u mašinu za skidanje kore,kada se odbaci ljuska žira tek onda ide na dalju obradu,a to može biti i još jedno dodatno prženje,na određenoj temperaturi u zavisnosti od toga šta se želi .Nakon toga se žir samelje u brašno.Ako se pravi kafa od žira ,tada je potrebno da ga pržite na temperaturi od 180-200 stepeni, ako želite samo brašno od žira onda to radite na temperaturi od 100 do 120 stepeni.Ukus žira koji je ovako pečen je negde između kafe i kestena.Blago gorkast o prepun korisnih sastojaka.Kafa od žira se pravi gotovo isto kao i redovna kafa,s tim da je prilagodite sebi (slobodno dodajte malo domaćeg meda),a možete napraviti i belu kafu.
KAFA OD ŽIRA PROTIV DIJABETESA
Prosušen i samleven plod u ljusci žira do pre dvesta godina pripremao se kao kafa od žira. Pržio se i mleo pa se potom kuvao. Ova kafa pripremljena od prženog žira i danas se koristi se kao lek za malaksalost i iznurenost, anemiju i malokrvnost, nervozu i stres, nesanicu, kostobolju,rahitis, od sluzi iz ušiju.Kafa od žira preporučuje se za pročišćenje krvi, kod šećerne bolesti, nadimanja stomaka i otvorenih i zatvorenih žuljeva. Važno je da se za ovu kafu odabere zreo i zdrav žir, raseče se i osuši na suncu. Zatim se isprži u pržunu kao i kafa i sa melje. Treba paziti da ne pregori. Kafa od žira treba da se pije tri puta dnevno i to po jednu veliku času, zasladite sa medom i po želji pomešati sa mlekom.Izdvojio se još jedan izuzetan recept za zdrav doručak: supenu kašiku kafe od žira pomešajte sa 2dl jogurta i pridodajte im kafenu kašičicu meda,sve dobro izmešati i konzumirati.
KAKO SE DOBIJA SIROVO BRAŠNO OD ŽIRA
- Žir sa korom ostaviti da se osuši na vazduhu,posle 6-7 meseci hrastov plod će izgubiti vlagu i lako ga je samleti i pretvoriti u brašno,termičkom obradom menja se procenat mikro i makro elemenata u žiru. Plod od hrasta je dragocenost majke prirode
ŽIR KAO LEK U NARODNOJ MEDICINI
kasnije, u doba razvoja prvih medicinskih veština, lekovima spravljenim od žira, lečili zaista mnoge bolesti. Antički istoričar Plinije pisao je kako su ljudi u staroj Grčkoj i starom Rimskom:
carstvu plod od hrasta smatrali najzdravijom hranom. Tokom magijskih obreda ali i posle čuvenih orgijanja, zapisao je Plinije, kao eliksir snage i kontakta s bogovima, služio se žir ispečen u pepelu. Osim za lečenje proliva i dijareja,koristila se i kafa od žira i brašno kod zapaljenja sluznice i kože, kao dijetetsko sredstvo i za posipanje nogu umesto talka. Od srednjeg veka on je bio osnovna namirnica u mnogim evropskim zemljama,a tvrdi se da su ga na Balkanu još u vreme oskudice hrane,ali da su zato ovdašnji narodi, jedini izbegli epidemiju kuge. A Srbi su u doba Kneza Miloša, krajem 10. veka, postali čuveni po uzgajanju najkvalitetnijih svinja, jer su ih hranili isključivo žirevima.
HRASTOVA KORA ZA ISPIRANJE USTA
Kafa od žira nije jedini lekoviti recept ,već nam je tu i uvarak od mlade hrastove kore koji se koristi za ispiranje usne duplje i ždrela kod upale grla, protiv promuklosti grla i kod otečenih vratnih žlezda. Ranije se čaj od hrastove kore (mlade) pripremao i sa vinom i medom te su ga naši preci koristili za lečenje čira,kada se upotrebljavao protiv povraćanja krvi iz želuca i pluća, kod krvavih proliva i dijareja, griže,kolere i fistula u čmaru.
MELEM OD ŽIRA PROTIV AKNI I RANA
Oljušteni i samleven žir može se i kuvati . Posle 3-4 sata kuvanja na laganoj vatri, sve što je ostalo u šerpi u koju smo stavili 200 grama masti i 20 kašika mlevenog žira, prohladimo i stavimo u teglice. Melem od žira se koristi za sve rane, leči bubuljice na licu i donosi lepotu ako se ritualno upražnjava za umivanje i ispiranje kose posle pranja.
HRASTOVO LIŠĆE PROTIV ARITMIJE
Lišće hrasta koje prekriva žir, takođe je vrlo lekovito. Čaj od mladog hrastovog lišća preporučuje se slabim ljudima, tuberkuloznim bolesnicima i bolesnicima koji boluju od srčanih bolesti. Čaj pripremljen od mešavine hrastovog lišća i drugih lekovitih biljaka koristi se u lečenju čireva svih vrsta, za želudac i čišćenje krvi.
Sada kada smo saznali kako se pravi kafa od žira,brašno,uvarak i čaj ,te da se smatrao za najzdraviju hranu naših predaka,red je i da primenimo ponešto od toga i u praksi..
Nema komentara:
Objavi komentar