JAREBIKA BILJKA LEKOVITA SVOJSTVA
Jarebika biljka u svojim svežim bobicama sadrži nepresušan izvor vitamina i lekovitih supstanci -koje nam pomažu za smirivanje upala ,podstiču izlučivanje mokraće i izbacuju štetne materije iz krvi.Za lek se koriste samo zreli plodovi jarebike koje je najbolje brati nakon jesenjeg mraza. Kada bobice promrznu u njima se povećava nivo slatkih glikozida.
JAREBIKA DRVO STANIŠTE
Jarebika biljka raste kao grm ili listopadno drvo a najbolje uspeva na polusenovitim mestima poput planinskih šuma, mada se zbog svoje prilagodljivosti na suše, niske temperature i mrazeve može naći na raznim staništima i terenima.Vrlo je rasprostranjena u kontinentalnim delovima Evrope, ima je u zapadnoj Aziji kao i u pojedinim delovima severne Afrike, Male Azije i Kavkaza. Češće raste pojedinačno, dostiže 15-20 m visine i vrlo je dugovečna - neretko živi preko 100 godina. Lišće jarebike je neparno perasto složeno, 10-20 cm dugo, oštro nazubljeno pri vrhu. Beli dvopolni cvetovi formiraju se u maju i junu i neprijatnog su mirisa, zbog čega je jarebika u narodu poznata i kao gorska smrdljika. Njen okruglasti, mesnati, narandžastocrveni plod sa zvezdastim ožiljkom ima opor, gorak ukus i u većim količinama može biti i otrovan, ali ukoliko se prelije vrelom vodom ili ostavi u razrađenom sirćetu oko 10 sati, to neprijatno svojstvo se gubi.Dozreva krajem avgusta i početkom septembra, a preporučljivo je da se bere što kasnije, posle prvih mrazeva, jer tada sadrži veću količinu šećera. Jarebika biljka latinski naziv - Sorbus aucupariaJAREBIKA KAO LEK
Jarebika biljka poseduje brojna lekovita svojstva i od davnina se koristi za lečenje čitavog niza bolesti. Zreli plodovi sadrže oko 70 odsto vode, 7 odsto šećera, kao i ogromnu količinu vitamina C, A i E, a njihovom fermentacijom dobija se sorboza, zaslađivač niske kalorijske vrednosti. Od njih se pripremaju marmelade, kompoti, kaše, sokovi, sirupi, pa čak i vina, koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo za ublažavanje brojnih tegoba. Čaj od jarebike je odličan kod problema sa lošom probavom i varenjem, kod nedostatka apetita, kao i kod hroničnih poremećaja rada želuca i creva. Ova biljka je poznata i kao veoma dobar antireumatik, pa se pomenuti čaj može koristiti i kod ublažavanja tegoba koje izazivaju reumatska oboljenja. Jarebikin čaj pomaže i u terapiji upale pluća ,plućnih infekcija i bronhitisa. Zreli plodovi od jarebike kada lagano fermentišu, mogu da se upotrebljavaju i kao prirodni laksativ jer se u njima sadrži parasorbinska kiselina koja odlično nadražuje sluzokožu na zidovima želuca i creva. Osim toga,ona pospešuje i izlučivanje mokraće prirodnim putem . Konzumiranje svežih plodova ili soka preporučuje se osobama koje pate od nedostatka vitamina C, kao i u slučaju preopterećenosti creva zbog neuredne stolice. Svež sok od jarebike i marmelada pospešuju izlučivanje bubrežnih kamenaca,ublažavaju bolesti bubrega i pročišćavaju krv. Sirup od plodova jarebike veoma je delotvoran u slučaju kašlja, dok grgljanje kompota ili soka pomaže protiv promuklosti.
JAREBIKA BILJKA RECEPTI
Marmelada od jarebike
- Pola kilograma plodova jarebike ostaviti da odstoje preko noći u razređenom sirćetu, pa ujutru procediti. Oljuštiti dve jabuke, iseći ih na četvrtine, pa malo prokuvati, a zatim ih pomešati sa plodovima. Propasirati, pa dodati jednake količine šećera i kuvati pet minuta dok se smesa ne zgusne. Sipati pripremljenu smesu u tegle dok je još vruća.
- Pažljivo oprati 3,5 kg bobica,pa staviti u širu posudu i dobro izgnječiti. Iscediti dva limuna, pa sok sipati u posudu, prekriti je krpom i ostaviti da odstoji preko noći. Smesu sutradan procediti kroz gazu i dodati 1 kg šećera i 2,5 dl vode. Pustiti da odstoji dok se šećer ne rastopi, povremeno mešajući. Gotov sirup od jarebike sipati u čiste,zagrejane boce i dobro ih zatvoriti. Čuvati sirup na hladnom mestu.
- Oprati i dobro ocediti sveže bobice od jarebike, ostaviti da se malo prosuše, pa ih sipati u tegle.Za to vreme prokuvati 250 grama šećera u litri vode, pa preliti bobice u teglama tako da ogreznu. Zagrejati vodu u velikoj šerpi do 80°C, pa poredati tegle i ostaviti ih da odstoje oko 20 minuta,a potom ih izvaditi, obrisati krpom i ostaviti da se ohlade. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.
- Pomešati jednaku količinu plodova jarebike i kore žutike pa kašiku mešavine preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Napitak po želji zasladiti sa kvalitetnim medom i piti u gutljajima jednu do dve obične šolje dnevno.
Jarebika biljka čisti organizam
- Prvog dana žvakati pa ispljuniti suvu bobicu jarebike, drugi dan dve i tako do 15 dana povećavati dozu za po jedno zrno. Nakon 15. dana uzimati po bobicu manje, sve do 30. dana kada se uzima samo jedno zrno.
- Peći u rerni 150 g bobica jarebike (na temperaturi od 100°C) pa izvaditi i ostaviti da se ohlade. Potom staviti u teglu, dodati 30 grama prženih zrna kafe, 150 grama smeđeg šećera, l štapića cimeta, izrendanu koru od jednog limuna, dobro izmešati i preliti litrom vinjaka. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 2 nedelje na sunčanom mestu, uz povremeno protresanje. Rakiju procediti u čistu flašu, a lek uzimati 1 do 2 čašice dnevno. Ovaj eliksir je odlično sredstvo protiv probavnih tegoba .
Nema komentara:
Objavi komentar