ŠAFRAN ZAČIN - Crocus Sativus
Šafran začin se upotrebljava u medicinske svrhe još od pamtiveka,što potvrđuju drevni ayurvedski zapisi koji su danas zlata vredni..Ova biljka je u prošlosti smatrana simbolom mudrosti i duhovnog bogatstva,danas se čaj od šafrana koristi za ublažavanje glavobolje,nervne napetosti i ublažavanje kardiovaskularnih tegoba..
ŠAFRAN ZAČIN CENA
Biljka šafran je jedan od najskupljih začina na svetu i zbog toga nosi laskavu titulu "kralj začina".Zašto mu je cena tako visoka? Razlog tome je proces dobijanja ovog začina,koji je sve samo ne lagan.Biljka ima svega 3 nedelje godišnje sezonu cvata uz mnogobrojna ograničenja tokom same proizvodnje.Šafran začin stoga ima cenu od 4 do 14 eura po gramu a na mnogobrojnim forumima o začinskom bilju navode se i mnogo jače cene zavisno od države do države ,mnogima od nas prosto neuhvatljivo...
UZGOJ ŠAFRANA ZA ZAČIN
Šafran začin je bio na ceni još u drevnoj Mesopotamiji pre 5.000 godina i njegova vrednost poredila se sa zlatom. Za samo kilogram tog začina potrebno je 150.000 cvetova, pritom branje zahteva spretnost i znanje, jer se iz cveta istovremeno čupa glava s tučkom, koja se potom pažljivo reda na fino sito i suši nad užarenim drvenim ugljem ili vrućim pepelom.
KAKVOG JE UKUSA SAFRAN CROCUS SATIVUS ?
Šafran biljka ima intenzivnu aromu i ukus koji je pikantan i pomalo gorak, ali kompleksnu paletu aroma ispušta tek nekoliko meseci nakon skladištenja. Jela sa šafranom se prepoznaju po prijatno gorkastom ukusu i specifičnom mirisu, ali pre svega, zahvaljujući visokom sadržaju karotenoida,po zlatastoj obojenosti hrane.Iako je šafran kao začin najpoznatiji ,zbog svoje specifične žute boje on se koristi i kao prirodna boja u farmakologiji i prehrambenoj industriji..Njegovo ime dolazi od persijske reči "za'faran" što u prevodu žnači "budi žut"..
ŠAFRAN ZAČIN KAO LEK
Iako ga smatraju neizostavnim sastojkom raznih jela, šafran začin je izuzetno lekovit: ima blagotvorno dejstvo u slučaju bolesti bubrega, aritmije, a osim toga poboljšava apetit i reguliše varenje.Ekstrat šafrana je odličan za inhaliranje sa vodenom parom i uspešno leči glavobolju, migrenu i vrtoglavicu. Budući
da je ova biljka bogata vitaminom B2, stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca -eritrocita, dok je za krocetin(jedan od njegovih sastojaka) dokazano da snižava nivo holesterola i štetnih masti u organizmu.
U narodnoj medicini ova biljka se preporučuje protiv ateroskleroze i, shodno tome je dobra prevencija srčanog udara, dok se za njegov miris tvrdi da ima blago sedativno dejstvo i eliminiše stres, melanholiju i depresiju,pa se rado koristi dozirano u aromaterapiji.
VAŽNA NAPOMENA: Biljka u jačim dozama može dovesti i do stanja opijenosti, pa se mora striktno voditi računa o doziranju: dnevna količina koja se može uzimati bez rizika iznosi 2 do 3 grama, a više od toga može izazvati zdravstvene probleme.
ČAJ OD ŠAFRANA ZA BOLESNE BUBREGE
Ukoliko vas muče bolesni bubrezi,fitoterapeuti preporučuju da napravite sledeći lekoviti napitak:
- U litar vode dodati 250 g suvih plodova brusnice, kuvati dok bobice ne omekšaju, pa sadržaj procediti i u čaj dodati kašičicu šafrana.
ČAJ ZA MENSTRUALNE TEGOBE
U slučaju bolnih i obilnih menstruacija pripremite sledeći napitak:
- Istucati u prah kašičicu semena mirodije, dodati kašićicu šafrana i preliti šoljom ključale vode.
- Poklopiti i ostaviti tako da odstoji narednih 60 minuta , a zatim sadržaj procedite kroz gazu.
LEKOVITI NAPITAK PROTIV HOLESTEROLA
Za snižavanje holesterola pripremite sledeći odličan recept
- U blenderu usitnite šargarepu i pola celera, a zatim dodati solju svežeg soka od pomorandže i pola kašičice šafrana.
- Sve dobro promešati i piti sok ujutru i uveče.
JELA SA ŠAFRANOM
Mnogi gastronomi savetuju početnicima da treba da obrate pažnju kada upotrebljavaju šafran u kulinarstvu. Naime on može da se kupi u obliku praha ili vlakana (imaju izrazitiji ukus pa treba staviti manju količinu). Ako želite da vam jelo dobije zlatnožutu boju, dodajte šafran začin na početku pripremanja jela, a ukoliko vam je više stalo do arome, stavite ga pred kraj kuvanja. Neiskorišćen začin držite na suvom i tamnom mestu u zatvorenim staklenim ili metalnim posudama.
RIŽA SA ŠAFRANOM RECEPT
Evo šta će nam biti potrebno od sastojaka za rižoto sa šafranom:
- 3 kašike devičanskog maslinovog ulja
- 100 grama crvenog luka
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog muškatnog orašćića
- 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
- 1 kašičica šafrana
- 1/2 kilograma (500g) smeđeg pirinča -basmati
- litar vode
- so
KAKO SE PRAVI RIŽOTO SA ŠAFRANOM
U zagrejanom ulju na blagoj vatri pecite luk sa svim začinima osim šafrana.
Njega zgnječite u odvojenoj posudi i malo kasnije pridodajte luku.
Dok pirjate začine,dodajte dobro opranu rižu sa vodom.
Kuvajte narednih 35 do 40 min. polupokriveno na laganijoj vatri.
Kad je riža sa šafranom gotova,skinite sa vatre,pokrijte i ostavite da odstoji desetak minuta pre posluživanja..
Uz ovo jelo poslužite svežu sezonsku salatu od povrća..Prijatno !
ŠAFRAN LATINSKI NAZIV
Crocus Sativus
ŠAFRAN ZAČIN GDE KUPITI ?
Danas šafran začin možete pronaći u nekoliko dobro opremljenih prodavnica zdrave hrane u glavnom gradu.Kako smo obavešteni ima ga i u regionu.Ukoliko ste odlučili da ga kupite imajte na umu da kupovanjem u neproverenim prodavnicama izlažete sebe riziku da po ceni šafrana (koja nije mala) dobijete nešto što samo liči na njega na primer, kurkuma..Zato je savet da se dobro informišete o svemu.Vaša iskustva sa ovim slobodno napišite u komentarima ispod teksta,rado ćemo objaviti..
Nema komentara:
Objavi komentar