Rak jednjaka | kari zacin leci rak
Rak jednjaka se razvija iz tkiva jednjaka i relativno brzo daje udaljene metastaze pa samim tim ima prilično lošu prognozu Nova naučna istraživanja,potvrdila su da kari zacin deluje efikasnije nego hemoterapija,sto dokazuje i činjenica da se u regijama u kojima se redovno koristi u ishrani beleži vrlo niska stopa zloćudnih tumora takve vrste.Jednjak je organ u obliku cevi čiji je zadatak da prenosi hranu i tečnost od usne supljine do želudca..Međutim ukoliko se otkrije na vreme,operacijom se postižu dobri rezultati.Ovoj teškoj bolesti podložniji su muškarci i osobe starije od 60 godina,a statistike pokazuju stalni porast broja obolelih.
Rak Jednjaka | Faktori rizika
Planocelularni karcinom jednjaka nastaje od ćelija epitela jednjaka i najčešće je lokalizovan u gornjim i srednjim segmentima,dok se adenokarcinom formira iz žlezdanih ćelija i obično je lokalizovan u završnim delovima ovog organa.Iako nema pravila,većem riziku su izloženi pušači,alkoholičari,osobe sa gastroezogagealnom refluksnom bolešću ,ljudi zarazeni humanim papiloma virusom(HPV) kao i oni koji često konzumiraju vrelu hranu i napitke.Važnu ulogu u razvoju raka jednjaka svakako ima i genetska predizspozicija.
Rak jednjaka simptomi
Prvi simptom raka jednjaka jeste disfagija-otezano gutanje,u pocetku samo cvrste hrane,kasnije i tecnosti,a moze biti prisutan i bol:Svaki drugi pacijent znacajno gubi telesnu tezinu usled smanjenog unosenja hrane,sto je posledica otezanog gutanja i gubitka apetita.Moguci su promuklost i otezano disanje,ponekad dolazi do povracanja krvi i nesvarene hrane,dok su limfne zlezde na vratu uvecane zbog metastaza.Simptomi raka jednjaka ponekad lice na tegobe koje izazivaju neke druge bolesti pa je svakako neophodna detaljna dijagnostika.
Rak jednjaka lecenje
Lekar na osnovu simptoma moze da posumnja na postojanje tumora,a da bi se postavila precizna dijagnoza obavezni su analiza krvi,endoskopija(zlatni standard u postavljanju dijagnoze) i uzimanje isecka za patohistoloski pregled,kao i CT ili magnetna rezonanca.Lecenje karcinoma jednjaka,kao i u slucaju drugih maligdnih bolesti,zavisi od stadijuma i nekih drugih specificnosti tumora,a ukljucuje hirursku intervenciju,hemoterapiju i zracenje
Rak jednjaka prevencija
Alkohol i cigarete znatno povecavaju rizik od mnogih vrsta raka,ukljucujuci i karcinom jednjaka,a trebalo bi voditi racuna i o tome da se ne konzumiraju previce vruca hranai napici.Pravilna ishrana ima vaznu ulogu u prevenciji i lecenju karcinoma:dokazano je da previse zivotinjskih namirnica,mesnih preradjevina,suhomesnatih proizvoda,slanih i konzervisanih namirnica,slatkisa i gaziranih napitaka podsticu razvoj raka .Kada je rec o kanceru jednjaka narcito treba izbegavati crveno meso(svinjetinu,junetinu) kao i mesne preradjevine(virsle ,pastete,salame,kobasice...)Pozeljno je da se hrana kuva,bari,i dinsta na vodi a da se przenje maksimalno izbegava.U ishranu treba ukljuciti sto vise voca i povrca,integralnih zitarica,mahunarki,semenki,jezgrasto voce,klica,hladno cedjena ulja i meda...
Ekstremna gojaznost kao rizik
Rak jednjaka cesto pogadja osobe sa prekomernom telesnom tezinom kao i drugi maligni tumori, narocito onih koji nastaju u digestivnom traktu.Da bi se regulisala telesna tezina,potrebno je uz ishrane eliminisati secer,belo brasno,masno meso,sireve,slane grickalice,gazirane sokove,alkohol ,a neophodna je i redovna fizicka aktivnost.
Blagotvorno bobicasto voce
ovi plodovi sadrze fitonutrijente sa snaznim antikancerogenim dejstvom,sto se posebno odnosi na crne maline u cijem sastavu ima mnogo antocijana-materija koje usporavaju rast premalignih celija i sprecavaju formiranje krvnih sudova zaduzenih za ishranjivanje tumora.Crne maline narocito pomazu u slucaju raka debelog creva,jednjaka,grla i koze.Savetuje se konzumiranje pola solje bobicastog voca dnevno.
Kari zacin leci rak
Rezultati novih studija pokazali su da kari zacin,unistava celije raka efikasnije od hemoterapije.U zemljama u kojima se kari zacin redovno koristi u ishrani belezi se vrlo niska stopa obolevanja od raka jednjaka.Smatra se da je za to zasluzan sastojak tumerik iz kurkume,biljke iz porodice djumbira.Kari zacin preporucljivo je koristiti kao dodatak rizotu,belom mesu ili namazima.Beli luk kao lek protiv karcinoma
Fitohemikalije koje sadrzi beli luk vrlo efikasno unistavaju kancerogene materije u organizmu. Rak jednjaka nije izuzetak.Istrazivanja su pokazala da zene koje u ishrani redovno koriste beli luk,obolevaju 50% redje od karcinoma jednjaka nego one koje izbegavaju ovo povrce.Beli luk se kao prirodni antibiotik pokazao veoma efikasnim kod prevencija karcinoma citavog digestivnog trakta-zeluca,debelog creva, ali i za rak dojke i rak jednjaka.Preporuka je da se svakog dan pojede nekoliko cenova zdravog luka.
Zeleni caj i kvercetin mocni tandem
Zeleni caj je snazan antioksidans koji moze izazvati smrt celija raka,dok se u kombinaciji sa kvercetinom,njegovo dejstvo znatno povecava-cak cetiri puta.Kvercetin se nalazi su crnom luku,bobicastom vocu,jabukama,grozdju i zelenom lisnatom povrcu.Zeleni caj ne treba kupovati u filter vrecicama jer tako upakovan moze biti sumnjivog kvaliteta,a prilikom pripreme,najvaznije je da voda nije prokljucala(optimalna temoperatura je 80 stepeni).Kvercetin u prahu moze se mesati sa cajem ili uzeti u vidu kapsule pre ispijanja napitka
Brokoli kao lek
Ovo lekovito povrce sadrzi materije i antioksidanse koji dokazano sprecavaju razvoj zlocudnih tumora.Izmedju ostalog sadrzi sulfurafan koji stimulise prirodne odbrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka zeluca i debelog creva,pluca,jednjaka,pankreasa i dojke.
Protiv zapaljenja jednjaka
Za lecenje upalnih procesa u jednjaku treba koristiti kasu od pirinca, psenicnu ili ovsenu kasu,seme dunje i laneno seme(piti sluz),koren belog sleza, caj od kamilice,bokvica i podbel.
Nema komentara:
Objavi komentar