4/25/2013

bosiljak i caj od bosiljka

bosiljak i caj od bosiljka

Bosiljak  ili kako ga još u narodu nazivaju: bosilj, bazulek, nurtela, faslidjan;bosilje,bosilek,sarmas,vasledjen.

BOSILJAK LATINSKI NAZIV 

Ocimun basilicum

Sadrzi: Etarsko ulje(0,4-0,8 %), tanin, saponin i gorke materije.Izuzetno jakog mirisa.
Koristi se: list i cvet.
Bere se od maja do septembra

bosiljak i caj od bosiljka

Potiče iz Indije. Ovo je osetljiva jednogodisnja zeljasta biljka iz porodice Lamiaceae, visine od 20 do 60 cm. Raste u obliku grmova, svetlo zelene stabljike a pri dnu crvenkaste. Na vrhovima stabljike razvijaju se beli, zuti ili roze cvetovi, po 6 komada na svakoj stabljici. Postoji oko 150 vrsta bosiljka.
Bosiljak se koristi u mnogim zemljama i kulturama . Nekada se mislilo da je otrovan, a danas ga retko koje domacinstvo ne koristi u svojoj kuhinji kao dodatak jelima.
Kada su lekovita svojstva u pitanju koristi se caj od bosiljka u mnoge svrhe i za mnoge bolesti kao sto su: 
Bosiljak deluje antisepticki, i koristi se kod sporo zarastajucih rana, za lecenje akni i raznih upala koze, podstice znojenje i smanjuje povisenu telesnu temperaturu.
Isto tako pomaze kod ujeda insekata.
Bosiljak umiruje razdrazljivost, nesanicu i nemir, utice na bolje raspolozenje. Utice na sve delove odbrane organizma i koristiti se posebno preventive radi.

CAJ OD BOSILJKA priprema:

  • 1 kasicicu caja preliti sa 2 dl kljucale vode
  • ostaviti da odstoji 5 min u poklopljenom sudu 
  • procediti i piti

bosiljak i caj od bosiljka



Nema komentara:

Objavi komentar