bosiljak i caj od bosiljka
Bosiljak ili kako ga još u narodu nazivaju: bosilj, bazulek, nurtela, faslidjan;bosilje,bosilek,sarmas,vasledjen.BOSILJAK LATINSKI NAZIV
Ocimun basilicum
Koristi se: list i cvet.
Bere se od maja do septembra
Potiče iz Indije. Ovo je osetljiva jednogodisnja zeljasta biljka iz porodice Lamiaceae, visine od 20 do 60 cm. Raste u obliku grmova, svetlo zelene stabljike a pri dnu crvenkaste. Na vrhovima stabljike razvijaju se beli, zuti ili roze cvetovi, po 6 komada na svakoj stabljici. Postoji oko 150 vrsta bosiljka.
Bosiljak se koristi u mnogim zemljama i kulturama . Nekada se mislilo da je otrovan, a danas ga retko koje domacinstvo ne koristi u svojoj kuhinji kao dodatak jelima.
Kada su lekovita svojstva u pitanju koristi se caj od bosiljka u mnoge svrhe i za mnoge bolesti kao sto su:
- upala desni i sluzokoze usta,
- lecenje zatvora
- protiv grceva u crevima,
- nadutost stomaka,
- mucnina,
- upala bubrega i besike,
- za upale materice i upalu jajnika kod zena,
- za neredovnu menstruaciju.
Isto tako pomaze kod ujeda insekata.
Bosiljak umiruje razdrazljivost, nesanicu i nemir, utice na bolje raspolozenje. Utice na sve delove odbrane organizma i koristiti se posebno preventive radi.
CAJ OD BOSILJKA priprema:
- 1 kasicicu caja preliti sa 2 dl kljucale vode
- ostaviti da odstoji 5 min u poklopljenom sudu
- procediti i piti
Nema komentara:
Objavi komentar