caj od koprive
Kopriva je visegodisnja zeljasta biljka je iz porodice Urticaceae i njen lat.naziv je Urtica dioica .
Veoma je rasprostranjena i raste na raznim cesto i zapustenim mestima.
Nama je bitno da znamo kada i kako je skupljati.
Njene vrskove i lisce skupljamo na prolece,korenje od proleca do jeseni a seme koprive skupljamo iskljucivo u avgustu mesecu.
U narodu se kopriva jos naziva i zariga,jer je poznato zarenje i peckanje pri kontaktu sa biljkom.
Smatra se izuzetno korisnom i zdravom za organizam narocito caj od koprive ali i drugi pripravci.
Biljka sadrzi mnogo,uglenih hidrata ,belancevina,masti ,bogata je mineralima(fosfor,magnezijum,kalcijum,gvozdje) i vitaminima(B2,B5,C,A,K) ,karotinom,lecitinom,taninom,pantenonskom kiselinom...
Daleko vise od vecine drugih biljaka.Ipak,nije toliko zastupljena na nasoj trpezi.
Caj od koprive se visestruko koristi.
kod upale mokracnih puteva,
kod prevencije bubreznog kamenca tj sprecavanju nastanka istog
kod anemije jer doprinosi stvaranju eritrocita(crvena krvna zrnca)
kod infekcija u ustima,upala desni i afti
kod koznih oboljenja,akni i bubuljica
u sprecavanju raznih drugih upala
u ciscenju organizma
utice i kod zadrzavanja kiseonika u mozgu
i jos mnogo toga
Sad u prolecnom periodu kopriva je odlicno povrce.Njeni mladi listovi ukusom veoma lice na spanac ali sadrzi i do 5,6 puta vise vitamina C i kalcijuma.
Semenke mogu da se isprze i imaju aromu kostunjavog voca,mogu se jesti i cvetovi koji su takodje aromaticni.
Najbolje je listove pripremati kao spanac a osusene listove mozete koristiti kao zacin i upotrbljavati za caj od koprive.
Zarenje koprive se eliminise blansiranjem.Takodje pre pripremanja za jelo,vrskove prelijte vrelom vodom i na taj nacin biljka ce postati potpuno bezopasna za ruke i zeludac.
caj od koprive
priprema:- dobro operite i iseckajte koprivu
- jednu punu supenu kasiku prelijte sa soljom prokljucale vode.
- preklopite i ostavite da odstoji 15-20 min.
- procedite
- caj od koprive se pije topao a mozete i ohladjen
- pijte ga po mogucnosti bez dodatih zasladjivaca.
caj od koprive mogu da piju svi cak i trudnice u manjim kolicinama.Pijte 1-3 solje dnevno.
Pročitajte takođe i ostale interesantne tekstove na nasem blogu: biljni lek bokvica i dr...
Nema komentara:
Objavi komentar