socivo za ciscenje creva
Socivo potice iz Centralne Azije.Veoma je hranljivo i spada u red visokovrednih mahunarki.Najbrze se kuva od svih mahunarki,lako se vari i bogatije je ugljenim hidratima i belancevinama od pasulja.Otud i preporuka da se u prehrani koristi socivo za ciscenje creva.
Socivo ima manje kalorija(energetske vrednosti) od pasulja ali poznavaoci nalaze da je ukusniji od pasulja,zbog cega se smatra delikatesnom namirnicom.
Iako smo rekli da se lako vari ,ono ima tesko svarljivu kosuljicu zrna,zato i za njega vazi kao i za pasulj da ga osobe sa preosetljivim organima za varenje ne konzumiraju cesto i u vecim kolicinama.
Potrebno je da se pre kuvanja potopi u hladnu vodu te da odstoji preko noci i da se kuva u novoj vodi . Ovim postupkom se vecim delom odstranjuje njegova rastvorena kosuljica i dobijamo odlicno socivo za ciscenje creva .
Energetska vrednost sociva u 100 g suvog zrna iznosi 338 kalorija,imace 100 g sociva zamenjuje 100g posnog mesa sadrzajem proteina,naime 100 g sociva sadrzi 35 grama belancevina,sto je vise nego dovoljna kolicina proteina za dnevne potrebe organizma.
Socivo je bogato mineralima i metalima koji imaju ulogu u zastiti organizma,bogato je fosforom,kalijumom,kalcijumom,sumporom,magnezijumom.100 g sociva sadrzi i 7 mg gvozdja sto je polovina dnevne potrebe organizma za gvozdjem.
Bogato je vitaminima grupe B(B1,B2 i niacinom),karotinom a ima i vitamima C.
Socivo zahvaljujuci svom sastavu ima i lekovitu ulogu:
- za lecenje malokrvnosti
- lecenje dijabetesa
- lecenje stomacnih tegoba( socivo za ciscenje creva)
- efikasno je i kod organa za izlucivanje
njegova opsta odlika je je da deluje na uspostavljanje fizioloske ravnoteze i za jacanje imuno-sistema.
Nema komentara :
Objavi komentar