DIVLJI LUK VLAŠAC ZA ZDRAVLJE
Divlji luk vlašac je samonikla višegodišnja biljka nežne lukovice sa cevastim listovima plavozelene boje, veoma je popularan začin koji kako svojim mirisom tako i ukusom podseća na luk. U narodnoj medicini koriste se brojne recepture ove više nego lekovite biljke, kako za regulisanje krvnog pritiska tako i za prevenciju gripa i prehlade,kojima je upravo sada sezona..
LUK VLAŠAC UZGOJ
Biljka se sadi krajem marta meseca, a sa početkom juna formiraju se dekorativna cvetonosna stabla sa bledo-ljubičastim cvetovima. Divlji luk vlašac je izuzetno otporan na nešto niže temperature i
mehaničke povrede, pa se njegovo lišće može rezati više puta u toku jedne godine, posle čega se brzo regeneriše. Tokom zime lukovice od vlašca se presađuju u saksije i drže u zatvorenom prostoru uz redovno zalivanje, pa se on na ovaj način, praktično, može upotrebljavati tokom cele godine. Biljka vlašac zahteva nešto rastresitiju zemlju, u koju se bar jednom u toku 30 dana dodaje kvalitetno đubrivo,a budući da veoma brzo i bujno raste ,neophodno je da se na svakih dvadesetak dana potkraćuje. Saksiju stavite na dobro osunčano ili polusenovito mesto. Pored toga što uspešno obara krvni pritisak, sprečava i nakupljanje vode u tkivima, nedavno je otkriveno da divlji luk pomaže u slučaju raka jetre.Vlašac latinski naziv - Allium schoenoprasum a na engleskom naziv joj je - chives.
Već smo napomenuli koliko je ova biljka značajna za obaranje kr.pritiska i da sprečava nakupljanje tečnosti,ali to nisu i njegove jedine zdravstvene dobrobiti i prednosti, ima ih daleko više. Divlji luk vlašac sadrži idealnu kombinaciju gvožda i C vitamina, koja organizmu daje svu neophodnu vitalnost, pritom značajno poboljšava naš apetit, pospešuje još bolje varenje hrane i samim tim olakšava probavu, prevenira pojavu neugodnih gasova i i razvoja bakterija u našim crevima ,te jača krv. Pritom, sastojci vlašca pomažu "laboratoriji organizma" da ukloni nagomilane toksine iz tela, smanjuju količinu šećera u krvi i blagotvorno deluju na naš mozak pa se savetuju u slučaju Alchajmera i staračke demencije. Svež vlasac bogat je sa dragocenom folnom kiselinom koja je neophodna za sintezu DKA i deobu ćelija. Adekvatan unos folne kiseline tokom drugog stanja, pomaže u sprečavanju nastanka defekta neuralne cevi kod novorođenčadi.
Sveže naseckan divlji luk vlašac dodaje se sezonskim salatma posebno onoj od krompira, jelima od jaja,mekim sirevima, i lekovitim čorbama. Specifičan ukus daje omletima,domaćim paštetama
i raznim vrstama laganih povrtnih variva, kao i većem broju soseva na bazi pavlake,jaja i sira (npr.recept za sir i pavlaku s vlašcem) ili jogurta. Biljka vlašac je i sastavni deo velikog broja začinskih mešavina, a izuzetno se se slaže s renom,estragonom i peršunom. Uvek ga trebate kupovati svežeg, važno je da ga dobro operete pre upotrebe, potom ga trebate i iseckati na sitno, te ukoliko se koristi i sledećeg dana, onda se umotava u vlažnu krpu i drži u frižideru. Ne savetuje se da se duže ostavlja u vodi, jer kada upije tečnost, postaje mekan i gnjecav. Prilikom kuvanja dodaje se na kraju, jer brzo gubi aromu. Kada u trgovinama i supermarketima tražite divlji luk vlašac,uvek povedite računa da kupite onaj sa intenzivnijom zelenom bojom (svež) ,a ako se vama i vašim ukućana ne odgovara njegov jak ukus,već vam se više sviđa nešto blaži ukus,uzmite mlađe i sitnije biljke.
Veliki je broj jela u koja možemo uključiti divlji luk vlašac,jedno od njih je i fenomenalni zeleni umak,koji svakako treba da isprobate..
ZELENI UMAK OD VLAŠCA
Potrebno nam je :
Uz tekst divlji luk vlašac preporučujemo i članak biljka sremuš .
DIVLJI LUK VLAŠAC KAO LEK
VLAŠAC ZAČIN U KUHINJI
Sveže naseckan divlji luk vlašac dodaje se sezonskim salatma posebno onoj od krompira, jelima od jaja,mekim sirevima, i lekovitim čorbama. Specifičan ukus daje omletima,domaćim paštetama
i raznim vrstama laganih povrtnih variva, kao i većem broju soseva na bazi pavlake,jaja i sira (npr.recept za sir i pavlaku s vlašcem) ili jogurta. Biljka vlašac je i sastavni deo velikog broja začinskih mešavina, a izuzetno se se slaže s renom,estragonom i peršunom. Uvek ga trebate kupovati svežeg, važno je da ga dobro operete pre upotrebe, potom ga trebate i iseckati na sitno, te ukoliko se koristi i sledećeg dana, onda se umotava u vlažnu krpu i drži u frižideru. Ne savetuje se da se duže ostavlja u vodi, jer kada upije tečnost, postaje mekan i gnjecav. Prilikom kuvanja dodaje se na kraju, jer brzo gubi aromu. Kada u trgovinama i supermarketima tražite divlji luk vlašac,uvek povedite računa da kupite onaj sa intenzivnijom zelenom bojom (svež) ,a ako se vama i vašim ukućana ne odgovara njegov jak ukus,već vam se više sviđa nešto blaži ukus,uzmite mlađe i sitnije biljke.
VLAŠAC RECEPTI
Veliki je broj jela u koja možemo uključiti divlji luk vlašac,jedno od njih je i fenomenalni zeleni umak,koji svakako treba da isprobate..
ZELENI UMAK OD VLAŠCA
Potrebno nam je :
- četiri do pet tvrdo kuvanih jaja
- vinsko sirće ( 1 decilitar)
- voda ( 1 decilitar)
- šećer ( 1 kafena kašičica)
- senf ( 1 kafena kašičica )
- ulje ( 1 dl)
- biber ( sveže samleveni)
- peršun
- divlji luk vlašac
- kapar
- kisela pavlaka ( 1 decilitar)
- vegeta ( kafena kašičica )
Uz tekst divlji luk vlašac preporučujemo i članak biljka sremuš .
Nema komentara:
Objavi komentar