raz zitarica
raz zitarica se vec vekovima takmici sa psenicom u proizvodnji hleba,iako nije ni blizu zastupljena i prisutna.Raz je pored pomenute psenice i kukuruza jedina zitarica koja nema omotac oko zrna i moze da se koristi u ishrani u svom prirodnom obliku,bez prethodne tehnoloske obrade.
Raz zitarica potice iz zapadne Azije,sadrzi 74% uglenih hidrata,9.3% belancevina,1,8% masti,1,8% minerala(najvise ima kalijuma,magnezijuma,fosfora,kalcijuma,gvozdja,natrijuma,mangana i sumpora).Sadrzi i Vitamine grupe B.
Raz je nesto kaloricnija od psenice sadrzi 349 kalorija u 100g.
Raz kao lek:
- cisti organizam
- deluje okrepljujuce
- protiv anemije
- sprecava bolesti creva
- deluje na sklerozu
- migrene
- podstice bolju cirkulaciju
- usporava starenje krvnih sudova
- poboljsava krv i nervni sistem
- ublazava tegobe u menopauzi
Raz u ishrani:
Najcesce se koristi razeno brasno ali mogu se koristiti i cela zrna.Proprzena i mlevena zrna mogu da zamene kafu.Takodje mogu se koristiti i razene pahuljice ,koje su odlicne za dorucak ,za musli ili kao dodatak corbama i kremovima.
Raz je potrebno pred kuvanje dobro isprati pod tekucom vodom.Zatim na odredjenu kolicinu razi dodajte 4 puta vise vode uz dodatak malo soli.kad voda ponovo provri,smanjite vatru ,poklopite posudu i kuvajte jos nehih sat vremena.Ako volite da zrna budu jos meksa potopite ih preko noci i kuvajte 2 x duze.
Kuvana zrna razi mogu se koristiti kao prilog uz raznovrsna jela od povrca i mesa.
Takodje raz je odlicna u kombinaciji i sa drugim zitaricama kao sto su jecam i pirinac.
Razeno brasno se najvise koristi za pripremanje hleba,peciva cak i kolaca.Sadrzi znatno manje glutena od psenicnog brasna.Procitajte vise o bezgluteinskoj ishrani i dijeti.
Prilikom pripreme sa kvascem stvara manje ugljen dioksida,pa se testo manje dize,dok je hleb kompaktniji.Zbog toga mu se cesto dodaje psenicno brasno.
Nema komentara:
Objavi komentar