5/15/2013

ovas | ovsena kasa

ovas |ovsena kasa 


Ovas vodi poreklo iz Azije i jedna je od najvrednijih i najlekovitijih zitarica.Pored toga  ipak ima vecu ulogu kao stocna hrana nego sto sluzi za ljudsku ishranu.
Ovas je bogat belancevinama,vitaminima D i B,mineralima:kalcijumom,fosforom.gvozdjem,kalijumom,bakrom,magnezijumom,natrijumom,cinkom,manganom,jodom,sumporom,fluorom,bakrom i borom.Sadrzi sve najvaznije vitaminske grupe (B,K,H,E) i provitamin A.
Takodje ovas je bogat esencijalnim amino-kiselinama koje podsticu stvaranje crvenih krvnih zrnaca,tako da je ovas kao lek izuzetno delotvoran kod anemije.

Ovas kao lek 

se takodje koristi za
  • bolesti bubrega
  • lecenje mokracnih kanala
  • bolesti zuci
  • bolesti jetre
  • i vazi kao odlicno sredstvo za ciscenje krvi
Ovas pokazuje odlicne rezultate i za lecenje secerne bolesti ,koristi se i za lecenje leukemije,raznih upala ,bolesti materice i slezine.
Ubrzava funkciju stitne zlezde, a savetuje se da ga uzimaju bolesnici i sa povecanom ureom,dijabeticari i oni koji pate od seksualne nemoci.
ovas i ovsena kasa

U ishrani se narocito preporucuje ovsena kasa, najvise zbog bogatstva mineralima,vitaminima i solima.
Ovsena kasa je narocito vazna u ishrani dece,posto se time poboljsava rast i ispravan razvoj tela.
Ovas i ovsena kasa doprinose stabilizovanju secera u krvi.
Ovas ima antioksidantno i estrogeno dejstvo(posebno kod zena u menopauzi).Sadrzi psihoaktivne sastojke koji mogu da ublaze potrebu za nikotinom.Ovas deluje i antidepresivno,bogat je silicijumom koji je neophodan za razvoj nervnog sistema i mozga,kao i za razvoj muskulature.
Ovas se ne treba konzumirati u vecim kolicinama jer moze da izazove u poremecaj varenja,nadutost i bolove.Preporuka: ovsena kasa za dorucak je odlican izbor.Prijatnog je ukusa i vrlo lako se vari.
Neoljusteni ovas poznatiji kao zob,oduvek je osnovna hrana za konje i to trkackih grla i onih koji se koriste za tezak rad-sto potvrdjuje njegova energetska i hranljiva svojstva.
Ovas u kuhinji
ovsena salata
  • isperite ovas i stavite u hladnu vodu u razmeri 1:3
  • kuvajte sa dodatkom soli 60 min
  • dodajte skuvani ovas iscecenom krastavcu,paradajzu ,crnom luku
  • prelijte ga sa salatnim prelivom,pospite po njemu zacinsko bilje(persun ili nana) prethodno sitno iseckano
ovseni nadev za piletinu
  • prodinstajte crni luk,komorac,tikvice i gljive i dodajte im pavlaku,persun,vlasac i  skuvani ovas

ovsene pahuljice i klice kao dorucak i poslastica

pomesane sa mlekom  pahuljice mozete pomesati i sa drugim zitnim proizvodima u obliku muslija
takodje mozete ih kombinovati sa jogurtom uz dodavanje sitno iseckanog suvog vocem,lesnicima i medom

ovas | ovsena kasa 


2 komentara:

  1. Hvala za korisne savete o nasem zdravlju.
    Nastavite sa ovakvim prilozima.
    Mi smo zahvalni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da li se moze jesti i sirov potopljen u vodi par sati!
    Zahvaljujem na korisnim savetima!Pozzzzzzzzzzz

    OdgovoriIzbriši