5/12/2013

crni luk kao lek

crni luk kao lek

Crni luk je izuzetno hranljiva namirnica,bogata ugljenim hidratima,sa vrlo malo belancevina i masti . Pored upotrebe u kulinarstvu cesto se koristi crni luk kao lek u narodnoj medicini.
Zrele glavice osusene ljuske kaloricno su znatno vrednije od mladog luka.Osnovnu biolosku vrednost crnog luka cine vitamini i minerali.Sadrzi iznatnu kolicinu kalijuma,sumpora i raznih oligoelemenata.Bogat je vitaminima(B1,B2,C,E,K,P) ima i provitamina A(karotina),glikozida,etericnih ulja,biljnih hormona slicnih insulinu,bakteriostatika i baktericidnih fitocida,materija koje unistavaju patogene bakterije,a verovatno ima jos dosta drugih supstanci koje su nauci nepoznate.

crni luk kao lek

Sve ove materije imaju bitnu ulogu u izgradnji snaznog imuno sistema i u uspostavljanju fizicke ravnoteze.

Crni luk kao lek 

se moze koristiti za :
  • jacanje srca
  • protiv visokog krvnog pritiska
  • protiv masnoce u krvi
  • otklanjanje nesanice i nervoze
  • olaksano iskasljavanje
  • regulisanje secera u krvi
  • deluje kao diuretik i kao laksativno sredstvo
  • pomaze kod nesvestice
  • regulise varenje
  • leci upalu krajnika i promuklost
  • bolesti pluca i bronhija
  • vodenu bolest
  • ublazavanje bolova kao prirodni analgetik
  • lecenje rana
  • lecenje opekotina
  • snizavanje telesne temperature
Dnevno konzumiranje crnog luka,izdinstanog,skuvanog u obroku ili svezeg u salati,sprecice zacepljenje koronarne arterije i zgrusavanje krvi,a sprecice i opadanje kose,utrljavanjem soka od crnog luka otklanjaju se i zuljevi.
Veruje se da crni luk pruza preventivnu zastitu od kancera,tako sto sprecava razvoj maligdnih celija.Ukoliko svakodnevno pojedemo osrednju glavicu crnog luka,ona ce svojim dejstvom smanjiti nivo stetnog holesterola,cime se smanjuje rizik od srcanog i mozdanog udara,jer crni luk kao lek sprecava nastajanje krvnih ugrusaka i snizava visok krvni pritisak.
SAVET: da se otkloni zadah nakon konzumiranja crnog luka,dovoljno je sazvakati grancicu mladog svezeg persuna.
Crni luk kao lek
oblog od crnog luka
usitnjen ili isecenna kolutove(zagrejan po potrebi),zamotati u pamucnu tkaninu i staviti na bolno mesto(bolne zglobove,vrat isl.)za lecenje sinusa pomaze kao oblog od luka na celu i sinusima
za lecenje migrene protrljati potiljak mesavinom luka i limuna
crni luk za snizavanje visoke temperature staviti na tabane oblog od 1 kg sitno iseckanog crnog luka i ostaviti 1h
crni luk protiv kaslja
piti topao napitak od crnog luka zasladjenog sa malo meda
u 1 litru vode kuvati 3 velike glavice luka sve dok se ne raskuvaju i sasvim omeksaju.
Procediti i zasladiti medom,umesto vode moze se uzeti ista kolicina caja od przenog secera.
caj za mokrenje 
u litru vode stavite 2 glavice crnog luka i prokuvati,dodati jedan manji celer i 200g persuna(prethodno sve dobro oprati i naseckati na sitne komadice).Dobijenu mesavinu podelite u 4 jednake  doze i piti tokom dana u jednakim vremenskim intervalima.
crni luk protiv grceva u stomaku
dobro usitnjene glavice crnog luka kuvati u mleku,dobijeni napitak je delotvoran i kod ozbiljnijih zeludcanih tegoba.
ubodi pcela i osa
dobro nakapati sok od crnog luka na mesto uboda
za lecenje nervne napetosti
sok od crnog luka pomesan sa medom piti 3 do 5 kasicica u toku dana
Crni luk za lecenje upale pluca
isprziti luk na masti i sto je moguce topljijeg(koliko telo moze da izdrzi) staviti kao oblogu na grudni kos.Potrebno je dobro istrljati grudni kos jer se na taj nacin tesko rastvorljiva sluz iz pluca smeksava.Ovaj metod se moze koristiti i kao prevencija a i kod vec bolesnih pluca.

Crni luk je jedna od najvrednijih prehrambenih namirnica koja treba da je svakodnevno zastupljena u ishrani.


2 komentara:

  1. I JA ga koristim u svaku hranu svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  2. 400 grama persuna je prejaka dnevna doza doza. molim Vas preispitajte svoj recept. pozdrav

    OdgovoriIzbriši