heljda kao lek
Heljda je veoma korisna namirnica,i mada je zeljasta biljka,njen ukus najvise podseca na orah,a izgled na zitarice.Heljda sadrzi visok nivo proteina i amininokiselina,pa se zbog toga cesto preporucuje u vegetarijanskoj ishrani.Pored toga ,bogata je vlaknima te nam stvara osecaj sitosti,zbog toga je i cesto na jelovnicima kod dijeta.
heljda kao lek se primenjuje kod dijabetesa,povisenog krvnog pritiska(biljka je veoma korisna u borbi protiv hipertenzije).
Od heljdinog brasna pripremaju se hleb,razna testa(palacinke,rezanci,kolaci) i kasa,a od griza se mogu praviti knedle.
Heljda je bogata mineralima,sadrzi kalijum,magnezijum,kalcijum,natrijum,fosfor.gvozdje.
Heljda kao lek se koristi za
lecenje glaukoma , lecenje nesanice,lecenje disajnih organa
Odlicna je hrana za decu a od njenihljuspica se prave medicinski jastuci koji ublazavaju tegobe i garantuju cvrst san.
u narodnoj medicini heljda kao lek se primenjuje protiv sluzi i kaslja u gornjim disajnim putevima.
Caj od heljde(od lista i cveta) upotrebljava se arterosklerozu,naricito ako je kombinovana sa povisenim krvnim pritiskom.
- 2 cajne kasikice suve biljke heljde prelijte sa 2 dl vruce vode
- ostavite da odstoji 15 min.
- Pijte 2,3 solje dnevno kroz period od 4 do 8 nedelja
Kasa od heljde je takodje lek protiv bolesti zeludca i creva,a pomaze i pri nervnom rastrojstvu,malokrvnosti i gojaznosti.
Heljda u ishrani se od davnina koristi u Japanu i Rusiji,a u Rusiji je nazivaju hrana za studente jer poboljsava pamcenje i koncentraciju.
Brasno heljde(grubo mleveno) koristi se za lecenje koznih oboljenja kao sto su ekcemi i cirevi..a koriste se za piling tj ciscenje koze
Supa od heljde
- Cela zrna heljde pre kuvanja potopite u vodu da nabubre.(1 solja na 1 litar)
- mozete i ostaviti da zrna prenoce u vodi da bolje omeksaju
- na laganoj vatri kuvajte i dodajte naribani koren persuna i tako kuvajte 3 min
- Pre konzumacije pospite sa seckanim liscem persuna i malo kima po ukusu
Nema komentara:
Objavi komentar