4/09/2016

Povišeni trigliceridi u krvi simptomi i ishrana

Šta su trigliceridi u krvi 


povišeni trigliceridi u krvi simptomiPovišeni trigliceridi u krvi najvećim delom nastaju usled preteranog unosa ugljenih hidrata ili masti iz pekarskih proizvoda i slatkiša. Iako oni služe kao energetsko gorivo za sve životne funkcije, njihove povećane vrednosti su veoma opasne po zdravlje. Višak će se deponovati u masno tkivo i poslužiće kao energetski izvor u slučaju gladovanja, a zadržava se i u jetri - tzv. masna jetra.

Porast triglicerida u krvi predstavlja rizik od pankreatitisa i ateroskleroze, te drugih kardiovaskularnih oboljenja, naročito ako je udružen s porastom holesterola. U nastavku saznajte kako smanjiti njihov nivo prirodnim putem..

Koji su simptomi povišenih triglicerida u krvi


Visoki trigliceridi u krvi mogu se manifestovati kao promene na koži, naročito u području laktova i kolena, ili kao crvenilo na licu. Na tim mestima javljaju se crveno-žučkaste naslage, vrlo slične bubuljicama. Lekar može dijagnostikovati njihove povećane vrednosti kada detaljno pregleda očno dno.

Ukoliko se uradi krvna slika, dragocena tečnost će biti bledo-mlečna, što je jasan pokazatelj da su trigliceridi u krvi povišeni. Oni se javljaju neposredno nakon konzumacije masnije hrane (već posle 2h), a zadržavaju se u krvotoku i do 12h. Stoga je pre laboratorijskih analiza obavezno dvanaestočasovno gladovanje.

Masnoće u krvi često su uzrokovane nepravilnim stilom života i lošim navikama u ishrani. Takođe mogu biti i posledica drugih oboljenja poput dijabetesa, hipotireoze, bubrežne insuficijencije, te uzimanja kortikosteroida, i anaboličkih steroida.

Zašto je opasan visok nivo triglicerida

Povišeni trigliceridi u krvi predstavljaju rizik za kardiovaskularna oboljenja, ali još nije potpuno jasno da li ta vrsta masti samostalno može narušiti zdravlje. Naime,  primećeno je da njihov visok nivo prati povišen holesterol, ali prisutni su i drugi faktori rizika za srčana oboljenja, poput visokog krvnog pritiska, gojaznosti i  dijabetesa.

Povećane vrednosti naročito su opasne ako predstavljaju deo metaboličkog sindroma, koji između ostalog karakterišu salo oko struka, ali i insulinska rezistencija. Da bi se nivo masti neophodnih za energiju smanjio, treba regulisati telesnu težinu i obavezno izbegavati stresne situacije, a saveznika pre svega treba  potražiti u namirnicama koje čine dnevni meni.

Holesterol i trigliceridi normalne vrednosti


Ako ste nekad obratili pažnju na rezultate analize krvi, sigurno ste na spisku parametara primetili trigliceride. Budući da često idu ruku pod ruku s holesterolom, mnogi ih poistovećuju s njim. Međutim, u pitanju su dve različite vrste masti. Dok holesterol ima ulogu u izgradnji ćelijskih membrana i proizvodnji hormona, trigliceridi u krvi nam služe za energiju.

Obe vrste masti nakon varenja putem krvotoka stižu do jetre, koja je zadužena da ih združi s posebnom vrstom proteina u  jedinjenja koja se zovu lipoproteini. Oni iz centralne laboratorije organizma stižu u krvotok, a ćelije potom uzimaju onoliko koliko im je potrebno. Ukoliko je masti  previše, one se ne mogu skladištiti u ćelijama, već cirkulišu krvotokom, što može izazivati problem.

Poželjno je da vrednosti ukupnog holesterola budu ispod 5 mmol/l, LDL-a ispod  3, dobrog veće od 1, dok trigliceridi u krvi treba da budu manji od 1,7 mmol/l.

Kakva se terapija za trigliceride preporučuje?

Terapija prvo podrazumeva određivanje higijensko-dijetetskog režima, a mogu se  koristiti i suplementi u vidu omega-3 masnih kiselina. Ukoliko to ne pomogne ili ako oboleli već ima razvijene promene na krvnim sudovima, sprovodi se lečenje statinima. Oni prvenstveno snižavaju loš i podižu dobar holesterol, dok se za smanjenje vrednosti triglicerida koriste fibrati.

Povišeni trigliceridi u krvi ishrana koja se preporučuje


Za početak svedite unos suvog voća na najmanju moguću meru. lako su te namirnice zdrave, treba zaobići voće s visokim procentom fruktoze, kao i povrće bogato škrobom. Svinjsko meso treba zameniti živinskim, a ribu obavezno uvrstiti u ishranu.

Izbegavajte alkohol i šećer

Čak i male količine alkohola mogu biti okidač za nagli porast nivoa triglicerida u krvi, a isto važi i za cigarete. Fizička neaktivnost takođe je problem, a naročito treba povesti računa o konzumiranju šećera.

Stručnjaci upozoravaju na to da muškarci ne bi trebalo da unose više od devet kašičica dnevno, dok žene treba da se zadrže na šest, s tim što se umesto belog šećera preporučuje onaj od šećerne trske.U slučaju da su trigliceridi u krvi povećani, trebate izbegavati energetska pića, suviše masnu, "brzu" i prženu hranu, kao i peciva i  kolače od rafinisanog brašna.

Budite oprezni s voćem i povrćem

Stručnjaci preporučuju da ishrana bude bogata voćem, ali treba voditi računa da to bude ono s niskom koncentracijom fruktoze, jer ona može podići nivo triglicerida u krvi. To znači da treba jesti jagode, ananas, grejpfrut, pomorandže, banane, kivi, kajsije i breskve.

S druge strane, smokve, šljive, kruške i grožđe nisu tako dobar izbor ako su trigliceridi u krvi povišeni, a naročito se ne preporučuje suvo voće, jer ono najbrže podiže njihov nivo.

Kada je reč o povrću, treba izbegavati ono s velikom koncentracijom skroba, poput krompira i kukuruza, a jesti karfiol, zeleno lisnato povrće, cveklu, krastavac, patlidžan, šargarepu. Inače, voće i povrće bogati su vlaknima, a namirnice koje ih sadrže pokazale su se kao odlični saveznici u snižavanju nivoa triglicerida.

Živinsko meso i riba su jako dobar tandem

Povišeni trigliceridi u krvi mogu se oboriti pomoću omega-3 masnih kiselina. Njihov najbolji izvor jesu riba, semenke lana i hladnoceđeno maslinovo ulje, koji se smatraju zaštitnicima  kardiovaskularnog sistema.

Međutim, riba iz konzerve nije tako dobar izbor, s obzirom na to kako često sadrži sastojke koji bi mogli podići nivo triglicerida,umesto da  ga snize.

Treba jesti i orašaste plodove, koji su takode bogati zdravim kiselinama - istraživanja su pokazala da je 67 g dnevno dovoljno da trigliceridi u krvi budu sniženi za 10,2 odsto. S druge strane, živinsko meso, najbolje kuvano, nikako prženo u svinjskoj masti, trebalo bi se naći na trpezi, s obzirom na to da nije masno i može biti sjajna zamena za svinjske odreske.

Kako smanjiti trigliceride prirodnim putem


Ukoliko su vam dijagnostikovani povišeni trigliceridi u krvi, pored terapije naročitu pažnju trebate posvetiti ishrani. Ovom prilikom pripremili smo vam više odličnih recepata.

Artičoke s limunom i lukom

Potrebno:

2 artičoke,
sveže cedeni sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
6 čenova belog luka,
so i biber po ukus.

Priprema recepta:

Zagrejte rernu na 220°C. Odstranite oko 1/3 artičoka s vrha, a onda manjim nožem odstranite listove u centru. Prelijte ih limunovim sokom i maslinovim uljem, a u šupljine stavite po tri čena belog luka te začinite solju i biberom. Pecite u rerni oko 50-70 minuta, dok povrće ne omekša.

Recept za skušu sa ananasom

Potrebno:

180 g fileta skuše
2 kašike svežeg limunovog soka
1 kašika mlevenog đumbira
2 kašičice domaćeg meda
2 kašike maslinovog ulja
morska so i biber po ukusu
2 praziluka
1 slatka paprika
1/2 manjeg ananasa
jedan manji krastavac

Priprema:

Pomešajte sok od limuna, đumbir, med, ulje, biber i so. Dodajte iseckane praziluk, papriku, ananas i krastavac. Na malo maslinovog ulja ispecite ribu začinjenu solju i biberom te služite uz voćno-povrćnu mešavinu. Ukoliko ste ustanovili kako su vam trigliceridi u krvi povećanih vrednosti, obavezno imajte skušu na meniju.

Piletina sa pomorandžama

Neophodni sastojci:

2 pileće grudi bez kostiju i kožice
2 kašike maslinovog ulja
3 kašike balzamiko sirćeta
150 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
150 ml pilećeg bujona
2 kašike seckanog lista ružmarina
1 kašika šećera od šećerne trske
malo crnog bibera i morske soli

Postupak pripreme:

Isecite piletinu na komade i začinite crnim biberom. Dinstajte oko 5 min. samo na maslinovom ulju na srednjoj temperaturi. Dodajte 2 kašike sirćeta, sok od pomorandže i pileći bujon, kao i ružmarin i malo soli.

Nakon što preliv proključa, snizite temperaturu i dinstajte još oko 5 minuta, dok piletina potpuno ne omekša. Dodajte šećer i ostatak sirćeta i mešajte još nekoliko minuta. Prebacite piletinu na tanjir, prelijte je sosom te služite uz zelenu salatu i kriške pomorandže. Osim što je ukusno, ovo jelo je i odličan predlog kako smanjiti trigliceride u krvi prirodnim putem.

Kako sam skinula trigliceride - iskustvo čitateljke


Vesna S. iz Kruševca u celosti nam prenosi svoje iskustvo. Povišeni trigliceridi u krvi napravili su velike promene u mom životu. Dugo sam ignorisala problem, sve dok nisam primetila promene na koži u predelu lakta i kolena. To su bile crveno-žućkaste naslage, koje ranije nisu postojale.

Zabrinula sam se i otišla lekaru opšte prakse, misleći da mi je potreban uput za dermatološki pregled. Međutim, on mi je rekao kako bi, umesto toga, trebalo izvaditi krv i proslediti rezultate kardiologu, jer postoji velika verovatnoća da imam višak triglicerida- priseća se tridesetosmogodišnja Kruševljanka.

Analizama smo utvrdili kako osim povišenih triglicerida, imam i visoke vrednosti holesterola u krvi.  Stoga mi je lekar savetovao da pod hitno moram regulisati telesnu težinu i promeniti režim ishrane, kako se kasnije ne bih suočila s mnogo ozbiljnijim zdravstvenim problemimaa.

Iskreno, nisam ni shvatila kada je salo oko struka počelo da se gomila. Nakon njegove konstatacije, počela sam više obraćati pažnju na namirnice koje unosim u organizam, jer povišeni trigliceridi u krvi nisu bezazlena pojava.

Češće sam jela pileće meso, a za doručak bih, umesto ribe iz konzerve ili sendviča sa salamom i majonezom, jela banane ili drugo voće uz porciju integralnih žitarica.

Pored toga, na posao sam počela da odlazim peške, jer mi je lekar rekao kako fizička neaktivnost može biti okidač za visok nivo triglicerida. Naime, kad nema fizičke aktivnosti, potrebno nam je manje energije, pa ćelije ne koriste nagomilane masti da bi je proizvele", ispričala nam je Vesna.

Verujemo da ste saznali šta su trigliceridi u krvi i kako se leče, poslušajte savete vašeg lekara, prilagodite ishranu, te vodite aktivan i zdrav život. Samo na ovaj način možete sprečiti brojne zdravstvene tegobe i bolesti.

Nema komentara :

Objavi komentar