8/31/2015

Konjuktivitis oka simptomi lecenje

ŠTA JE KONJUKTIVITIS OKA I KAKO SE LEČI

Konjuktivitis oka najčešće se leči mastima ili kapima, ali njih ne treba nikako uzimati samostalno pre konsultacije sa oftalmologom. U pitanju je upala glatke, providne i sjajne sluznice oka, koja prekriva njegovu površinu i unutrašnjost očnog kapka. 

Najčešće se javlja kao čmičak koji u početku može zahvatiti samo jedno, u većini slučajeva se za nekoliko dana proširuje i na drugo oko. Konjunktivitis oka, poznat i kao bolest crvenih očiju, veoma je čest kod dece, ali se isto tako javlja i kod odraslih osoba. Lekovito bilje svakako može pomoći u ublažavanju zapaljenja sluznice oka, te smo ovom prilikom pripremili više odličnih recepata...
kako se leči konjuktivitis oka



Koji su prvi simptomi konjuktivitisa

Iako se uglavnom ne posmatra kao ozbiljno oboljenje, konjuktivitis oka izaziva neprijatan osećaj prisustva stranog tela u očima, a pritom je zarazan - ukoliko je izazvan virusom (najčešće u sklopu prehlade). Veoma lako se prenosi fizičkim kontaktom, posebno je čest čmičak kod dece, pa je boravak u u grupama u vrtićima ili školama vrlo pogodan za širenje infekcije.

Pored karakterističnog crvenila i neprijatnog osećaja, konjunktivitis oka kod dece najčešće prate svrab, pojačano suzenje očiju i vidno otečeni očni kapci. Ako se radi o infekciji bakterijskog porekla, obično dolazi do lučenja zeleno-žute sluzi, koja tokom spavanja slepljuje trepavice, a ujutru otežava otvaranje očiju koje su se slepile tokom noći.

U kojim slučajevima konjuktivitis nije zarazan?

Uzročnici mogu biti i  brojne alergije, a najčešće su to one na polen, kozmetiku, životinjsku dlaku ili prašinu, pri čemu se ne luči lepljiva sluz, već se samo javljaju crvenilo i svrab, uz osećaj prisutnosti stranog tela u oku. 
Za razliku od virusnog i bakterijskog, alergijski konjuktivitis oka nije zarazan.

Zapaljenje sluznice oka može biti posebno problem ljudima koji nose kontaktna sočiva, jer ona mogu dodatno iritirati već inficirano oko. Zbog toga sočiva treba skinuti čim se pojave prvi simptomi konjuktivitisa, a potom posetiti oftalmologa.

Kada se čmičak u oku već pojavio, trebalo bi  što pre ojačati imunološki sistem, zbog čega stručnjaci preporučuju uzimanje suplemenata na bazi cinka i vitamina C, s tim što ih u organizam možete uneti i ishranom - sveže voće i sezonsko povrće puni su vitamina, dok se cink može i naći u mesu, pečurkama, spanaću i bundevinom semenu. 

Kada obavezno treba posetiti lekara

S ozbzirom na to da lečenje konjuktivitisa zavisi od njegovog uzroka, obavezna je konsultacija sa oftalmologom, posebno zbog toga što upala sluznice, koliko god bezazleno delovala, može uzrokovati ozbiljno oštećenje oka ukoliko se ne tretira na odgovarajući način.

Nikakve masti ne bi trebalo koristiti na svoju ruku ako imate konjuktivitis oka. Dijagnoza se uspostavlja jednostavnim pregledom pomoću usmerenog svetla u zamračenoj prostoriji, uz rutinsko uzimanje brisa sluznice. Prilikom lečenja konjunktivitisa najčešće se koriste masti ili kapi za oči (različiti uzroci zahtevaju različite vrste medikamenata).

Konjuktivitis terapija podrazumeva i nošenje naočara za sunce prilikom boravka napolju, jer se tako oči štite od nečistoća i drugih štetnih uticaja, poput UV zraka, koji mogu izazvati upalu, ali i pogoršati postojeće stanje.

Pre bilo kakvog tretmana, treba što bolje oprati ruke, jer se tako sprečavaju nove infekcije. Biljni čajevi mogu se piti i primenjivati topikalno, s tim što ih ne treba uzimati pre konsultacije sa lekarom ili fitoterapeutom, jer uzimanje lekova često isključuje koriščenje pojedinih biljaka i obrnuto. 

Protiv konjuktivitisa najefikasnija je vidova trava 


Čaj od virka za ispiranje očiju spravlja se tako što se:

  • Kašičica biljke prelije sa 2,5 dl hladne vode, a potom zagreva do ključanja. 


Vidac je naročito efikasan ako se pomeša sa jednakim količinama kamilice, koja ima antiupalno i antibakterijsko dejstvo. 
  • Mešavina se preliva sa 2,5 dl vode, a oči se ispiraju hladnim čajem nekoliko puta dnevno.


Može pomoći i ispiranje očiju čajem od korena gaveza, ali i mešavinom kašičice mlake vode i nekoliko kapi meda - njome se oči mažu, ali se ne smeju iritirati trljanjem.

Lečenje konjuktivitisa listom maline i belim slezom

Ukoliko sami uzgajate malinu ili to čini neko vama poznat, naberite malo listova tog ukusnog voća i pomešajte ih sa jednakom količinom belog sleza.

  • Uzmite 25 g mešavine i prelijte sa 7 dl ključale vode.  Potom smanjite vatru i kuvajte dok 2/3 tečnosti ne ispari. 


Kada se čaj prohladi, procedite ga i koristite nekoliko puta dnevno za ispiranje očiju.

Konjuktivitis oka možete lečiti i na sledeći način:
  • 2 kašike usitnjenog svežeg lišća peršuna prokuvajte oko 5 minuta u 3 dl vode, kada se ohladi procedite i ispirajte oči nekoliko puta dnevno. 

S druge strane, obavezno konzumirajte zeleni čaj - pored toga što bi trebalo obavezno da ga pijete za jačanje Vašeg imunološkog sistema, možete ga upotrebljavati i za ispiranje očiju kako biste ublažili crvenilo i neprijatan svrab.

Tinktura od zove odličan prirodni lek protiv konjuktivitisa

Jedan od najboljih saveznika u borbi protiv konjuktivitisa jeste tinktura od zove. 

  • Pravi se tako što se flaša širokog grla napuni svežim cvetom te biljke i drži na suncu 2-3 nedelje dok se na dnu boce taloži crna tečnost. Potom se tečnost iscedi kroz čistu krpu i pomeša se sa istom količinom 96 procentnog alkohola. 


Pre upotrebe mešavinu treba dobro promućkati, a potom nekoliko kapi staviti na vatu, koja se preko noći drži na oku. Ujutru oči obavezno treba isprati hladnim čajem od kamilice. 

Cvet zove naročito je efikasan  za konjuktivitis oka ako se u jednakim količinama pomeša sa kamilicom, ružinim laticama i lazinom travom. 
  • Kašiku mešavine treba preliti sa 5 dl ključale vode. Nakon što odstoji 15 minuta van šporeta, čaj se ocedi, piju se tri šoljice dnevno, a ostatak tečnosti koristi se za ispiranje očiju.


Elimišite čmičak oblogama od jabuke

Konjuktivitis oka možete pobediti hladnim oblogama - držite ih na oku 3-4 puta dnevno u trajanju od 15 minuta, s tim što istu oblogu ne treba stavljati na oba oka, niti je koristiti više puta, naročito ako se radi o virusnom konjunktivitisu. 

Mnogi izvori preporučuju obloge od jabuke — narendajte jednu jabuku i držite oblogu bar pola sata dnevno na bolnom oku. Isto važi i za obloge od crvenog krompira, koje takođe ublažavaju konjuktivitis oka.

Nema komentara :

Objavi komentar