3/27/2015

Dijabetička retinopatija simptomi i lečenje

ŠTA JE DIJABETIČKA RETINOPATIJA I KAKO SE LEČI


Dijabetička retinopatija, poznata i kao dijabetičko slepilo, svstava se u najčešće komplikacije kod šećerne bolesti. Naime, usled dijabetesa  s vremenom dolazi do promena na krvnim sudovima retine (mrežnjače), a ako se to stanje ne otkrije na vreme, dovodi do trajnog gubitka vida. Osobe koje imaju dijabetes praćen komplikacijama (dijabetično stopalo, nefropatija...) moraju se redovno javljati oftalmologu radi pregleda očnog dna. U nastavku saznajte nešto više o simptomima, prevenciji i lečenju ovog oboljenja, prirodnim putem..

dijabetička retinopatija simptomi i lečenje


Dijabetička retinopatija simptomi

Kao što smo na početku več i rekli, najčešća komplikacija dijabetesa koji nije adekvatno kontrolisan i lečen jeste dijabetička retinopatija. Jedan od glavnih problema pri dijagnostikovanju ovog oboljenja je svakako i to što nema početnih signala, niti nekih upozoravajućih znakova. Upravo taj nedostatak simptoma u početnim fazama i stvara najviše problema oftamolozima. Ono što je interesantno da ni makularni edem ne mora uvek imati pomenute simptome, kao ni upozoravajuće signale. On je veoma opasan, jer u relativno kratkom vremenskom periodu, može napraviti veliku štetu -tj. dovodi do potpunog gubitka vida. 

Svaka osoba koja ima makularni edem, ima velikih poteškoća sa čitanjem ili vožnjom automobila i mora uvek biti na oprezu. Vid se kod takvih osoba nekad menja na gore ili bolje na dnevnom nivou. Ponekad dolazi i do hemoragija( krvarenja u očima) usled retinopatije, ali to ne predstavlja veliku opasnost, makar ne na samom početku. Vidljive crvene tačkice nestaju najčešće već nakon samo nekoliko sati, ali one poprilično zamućuju vid, te narušavaju opšte zdravstveno stanje kod obolele osobe.

Ukoliko je dijabetička retinopatija već uznapredovala, oboleli će tada moći razlikovati samo tamu i svetlost sa bolesnim okom. Ovako stanje može potrajati od nekoliko dana do meseci, a u najtežim slučajevima čak i do nekoliko godina, dok se sva krv iz unutrašnjeg dela oka ne ukloni..Ovi problemi su dosta česti, veće hemoragije se znaju javiti i više puta, najćešće za vreme sna.

Šta podrazumeva prevencija dijabetesa


Da bi ste sprečili nastanak šećerne bolesti i ozbiljnih  komplikacija kakva je i dijabetička retinopatija potrebno je da imate dobru kontrolu:

  • glikemije, 
  • krvnog pritiska,
  • holesterola u krvi, 
Potrebna vam je:
  • medicinska nutritivna terapija (dijetoterapija) i dozirana fizička aktivnost,
  • morate prestati pušiti ,
  • treba vam kvalitetan san,
  • redovna kontrolu vida i očnog dna.
Komplikacije dijabetesa mogu se prevenirati i ublažiti individualno prilagođenom ishranom, uz odgovarajući izbor namirnica s antioksidansima, mineralima i vitaminima. Nutricionista - dijetetičar na osnovu individualnih ciljeva i procene stila života pacijenta preporučuje adekvatnu nutritivnu intervenciju, koja je razumljiva i konkretna, s pozitivnim ishodom za obolelog, njegovu okolinu i društvo u celini. Stoga se obolelima od šećerne bolesti, obavezno preporučuje poseta nutricionisti. U praksi je potvrđeno da je pravilno sprovedena dijetoterapija od esencijalnog značaja za osobe obolele od dijabetesa. U nastavku saznajte postoji li hrana za bolji vid i kako nam ona može pomoći kod ozbiljnog oboljenja, kakvo je dijabetička retinopatija..

Koja se hrana za vid preporučuje


Dragocene omega 3 masti 
  • Otalmolozi preporučuju konzumiranje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama - ribu najmanje dva puta nedeljno (skuša, papalina, haringa, halibut, losos,tuna, ...). Ovakvom nutritivnom korekcijom sprečavaju se komplikacije vida kakva je dijabetička retinopatija, ali i brojne kardiovaskularne bolesti.

Vitamin A i beta karoten za bolji vid

  • Vitamin A je značajan antioksidans, kao i njegov derivat - beta karoten. U studiji AREDAS, koju je sproveo Nacionalni očni institut, utvrđeno je da vitamin A u kombnaciji s vitaminima i mineralima prevenira makularnu degeneraciju oka za čak 25 odsto. Dobri izvori A vitamina su šargarepa, spanać i brokoli

Antocijani za zdrave oči

  • Ova grupa biljnih pigmenata daje jarko-crvenu boju voću i povrću. Najviše istraživanja sprovedeno je na borovnicama, koje su odličan izvor ovih materija. Antocijani štite od pucanja krvnih sudova u različitim delovima oka. Stoga je pravi izbor zdrave užine - šaka borovnica.

Likopen i vitamin E čuvaju vid
  • Oftamolozi i nutricionisti oberučke preporučuju jedan od najboljih biljnih izvora likopena - sok od paradajza. Likopen se oslobađa ukuvavanjem i bolje se resorbuje ako se doda malo biljnih ulja s visokim sadržajem vitamina E, koji čuva membrane ćelija oka šte je jako važno za bolesti očiju kakva je i dijabetička retinopatija . Za dobar vid svakodnevno treba popiti solju soka od paradajza, koja sadrži čak 25 mg likopena, što predstavlja dnevne potrebe za ovim nutrijentom.

Vitamin C je nezaobilazan u prevenciji 

  • Hidrosolubilan antioksidans jača imunološki sistem, čuva krvne sudove oka i retine, učestvuje u stvaranju kolagena...Da bi se dijabetička retinopatija držala pod kontrolom, Vitamin C treba uzimati zajedno s antocijanima, jer se tako bolje resorbuje. Odlični izvori su jagode, crvena i citrusi...

Karotenoidi su izvanredne namirnice za dobar vid

  • Ksantofilni karotenoidi - lutein i zeoksantin - mogu se naći u žutoj mrlji oka (makuli), po kojima je ona i dobila ime. Istraživanja novijeg datuma su otkrila i treći pigment-mezozeoksantin, pronađen u retini, gde se stvara iz luteina i zeoksantina koje unosimo hranom. Najbolji biljni izvori jesu zeleno lisnato povrće, a od životinjskih prozvoda žumance. Ne treba jetru i bubrege dodatno opterećivati suplementima kada nam je već priroda pružila sve što nam treba. Samo jedna šolja kuvanog spanaća ili kelja pokriva dnevne potrebe zdrave odrasle osobe.
Jednodnevni plan ishrane za bolji vid

  • Doručak: kuvano jaje,kriška (30 g) ražanog hleba, salata od 100 g paradajza i 100 g paprike, s kafenom kašikom maslinovog ulja. 
  • Prva užina: izblendirati pola šolje borovnica, solju spanaća, zelenu jabuku, 10 badema. 
  • Ručak:100 g pečenog lososa uz 200 g blanširanog brokolija (preliv: pola ceđenog limuna s 1 kafenom kašikom ulja, 1 čen belog luka).
  • Užina 2: šolja kelja, pola šolje ananasa, polovina banane, 1 šolja vode. 
  • Večera:tanjir blanširanog kelja (preliv: pola limuna + kafena kašika ulja) uz 60 g posnog, mladog sira
Nadamo se da ste saznali šta je dijabetička retinopatija, te koja nam hrana za vid može pomoći u prevenciji šećerne bolesti i ove ozbiljne komplikacije, preporučujemo članak kako lečiti dijabetes.


Nema komentara :

Objavi komentar