12/28/2013

zeciji trn biljka | onosis spinosa

ZECIJI TRN BILJKA

Zeciji trn potiče iz Evrope,a danas, osim po celom Starom kontinentu, rasprostranjen je i u zapadnoj Aziji, Sibiru i Severnoj Americi. Ovo je trajna biljka iz porodice mahunarki koja raste kao korov i ima dugačko i jako korenje, sa čvrstom razgranatom stabljikom koja dostiže visinu do 50 centimetara. Gornji listovi su jednodelni, donji su sastavljeni od tri listića, dok se crveni cvetovi leptirastog oblika formiraju na trnovitim izdancima, u pazuhu listova. Zečji trn uglavnom raste uz rubove šuma, na suvim livadama, oranicama i pašnjacima.
zeciji trn biljka

12/20/2013

vrba salix alba | vrbina kora kao lek

VRBA DRVO 

Vrba je zajednički naziv za biljke iz roda Salix kojih ima preko 350 i najčešće rastu u formi drveta, mada među njima ima i žbunova i niskih, prizemnih primeraka. Kora vrbe je siva i ispucala, a na tankim, savitljivim granama rastu zašiljeni,uski, tamnozeleni listovi. Vrba je dvodoma, što znači da postoje muške i ženske biljke sa jednopolnim cvetovima koji se formiraju od marta do aprila, nakon čega se razvija plod sa brojnim semenkama.
vrba salix

12/10/2013

pasulj | kalorije | dijeta | zdravlje | bez mesa

PASULJ BEZ MESA

Pasulj je ne tako davno bio veoma cenjena namirnica na našim prostorima.Danas ga nažalost, smatramo sirotinjskom hranom, naročito ukoliko se priprema pasulj bez mesa.Moderne domaćice se retko usude da ga prave jer se dosta dugo kuva, a sve je više onih koji ga izbegavaju zbog toga što prouzrokuje nadimanje i nadutost stomaka.Da li je to baš tako ? Gasovi u crevima nastaju najčešće kao posledica nepravilne pripreme i lošeg kombinovanja pasulja s drugim namirnicama.
pasulj kalorije dijeta bez mesa