10/30/2013

crveni zdravac | caj od zdravca

crveni zdravac | caj od zdravca

Crveni zdravac je zeljasta, niska i neupadljiva biljka sa uspravnom stabljikom i brojnim listovima raspoređenim na tankim, dugim peteljkama. Ova visegodisnja biljka ,naraste od 25 do 30 cm u visinu.Cvet je crvenkasto-Ijubicast i ima jak miris, a oblikom podseća na rodin kljun.Samo ime zdravac nam ukazuje na to o kakvoj se biljci radi,krenimo redom.

CRVENI ZDRAVAC LATINSKI NAZIV

Geranium robertianum

GDE RASTE CRVENI ZDRAVAC 

Crveni zdravac biljka  uspeva na senovitim mestima u brdskim i planinskim područjima, ali gaji se i kao baštenska vrsta.

CRVENI ZDRAVAC SLIKA

crveni zdravac

10/24/2013

med i orasi recept | orah kao lek

 Med i orasi kao lek

Med i orasi su se koristili jos u antickim vremenima za lecenje najrazlicitijih bolesti.Orah drvo je samoniklo i moze da dosegne i do 25 metara visine i na nasem podrucju je najzastupljenije jezgrasto voce.

SADNJA ORAHA

Poznata je cinjenica da je jos Karlo Veliki naredio obaveznu sadnju oraha na svojim imanjima i time je najvise doprineo sirenju oraha na sever Evrope.U nasim krajevim a najvise na juznom Balkanu raste poludivalj i divalj po sumama.Mesto za sadnju je izuzetno bitno jer utice na njegov razvoj ,rast i jacanje stabla.Orahovo drvo ne voli jako vetrovita mesta,mada mu je zbog oprasivanja i sprecavanja bolesti strujanje vazduha neophodno.

BRANJE ORAHA

U junu i julu mesecu se beru mladi ,socni, zeleni listovi i to po suvom vremenu.Orahov list se bere pazljivo i kasnije se susi bez prevrtanja  i u tankim slojevima.

med i orasi recept

10/21/2013

idjirot biljka | caj od idjirota | acorus calamus

Iđirot biljka | čaj od iđirota | acorus calamus

 Iđirot biljka je  prava je riznica zdravlja: osim što otklanja probavne tegobe,umiruje nervni sistem i ublažava grip i prehladu ,biljka idjirot stimuliše izbacivanje štetnih  materija iz organizma.
Biljka Iđirot (Acorus calamus) je široko rasprostranjena višegodišnja biljka koja hiljadama godina raste na istoku - u Kini, Japanu i Indiji. Veoma je cenjen u tradicionalnoj kineskoj medicini a jedan car čak mu je nadenuo ime - "onaj koji produžava život". U Starom Rimu od iđirota spravljao se balzam za očuvanje lepote, dok se u staroj Grčkoj upotrebljavala za lečenje tegoba izazvanih oboljenjima probavnog trakta.

10/16/2013

nana | caj od nane | metvica

caj od nane

Nana biljka postoji u vise vrsta a mi cemo u ovaj clanak posvetiti ljutoj nani jer se smatra najmirisnijom,najprijatnijom i najlekovitijom od svih vrsta.Ona nastaje ukrstanjem tri vrste divljih nana.U pitanju je visegodisnja zeljasta biljka visoka oko 50 cm.
Ostala narodna imena:menta,bela nana,paprena metvica,ljuta nana,metvica i dr..

NANA LATINSKI NAZIV

Mentha piperita

GAJENJE NANE

Biljka nana se razmnozava izdancima koji se brzo sire po zemljistu.Pozeljno je presadjivati je s vremena na vreme jer voli da joj se menja mesto.Listovi se beru u junu i u julu ,po lepom vremenu,kad metvica pocne da cveta.Brati samo vrsne,najmladje listove jer u njima ima najvise lekovitih supstanci.Ukoliko se gaji za dobijanje etarskog ulja,destilacija se mora obaviti kada biljke "provenu"

caj od nane metvica

10/13/2013

biljka pelin | caj od pelina

biljka pelin i caj od pelina

Pelin biljka je otporan polugrm koji raste po celoj Evropi osim na dalekom severu. Biljka pelin voli suvlje krajeve,naraste do visine od 150 cm,ima jajoliko ,perjasto lisce prekriveno srebrno-sivim,finim dlacicama.Svetlozute cvetne glavice sakupljene su u srebrnosivim cvatovima.Pelinovo lisce ima prodoran,ostar miris i aromatican vrlo gorak ukus.

PELIN UZGOJ,SAKUPLJANJE I BRANJE

Za gajenje u vrtu potrebno je nabaviti rasad ili podeliti staru biljku.Pelin biljka se seje u aprilu ,a rasadjuje na stalno mesto u maju.Za caj od pelina i zacin koriste se nadzemni delovi biljke u cvetu,tj listovi koji se otkidaju sa stabljike koja nosi cvetove.Biljka pelin se susi u hladu,na promaji,u sto tanjem sloju,uz cesto prevrtanje.
biljka pelin caj od pelina

10/10/2013

gljiva bukovaca recepti | pleurotus ostreatus

gljiva bukovaca recepti | pleurotus ostreatus

Gljiva bukovaca raste na drvetu, odakle crpi mnoge zdrave i korisne materije, te samim tim vrlo povoljno deluje na čovekov organizam .U svetu je poznata i kao šumska ostriga, a njen latinski naziv je Pleurotus Ostreatus

GAJENJE BUKOVACE

Osim što se može naći kao samonikla u prirodi, gljiva bukovaca se vrlo uspešno može i uzgajati. Gajene vrste veoma su popularne i po zastupljenosti na tržištu odmah su iza šampinjona. 
Svežih bukovača ima u jesen, a ponekad se na panjevima mogu naći i u zimskom periodu.Spada u vrlo lekovite jestive gljive.

gljiva bukovaca recepti

10/05/2013

rastavic | caj od rastavica | poljska preslica

rastavic i caj od rastavica

Rastavic biljka je zilav otporan korov koji raste po vlaznim livadama,njivama,ritovima.Moze da naraste do 40 cm visine a izgledom podseca na jelkicu. 
Rastavic biljka - ostala narodna imena :preslica,poljska preslica,njivska preslica,konjogriz,barska metvica,konjorep i dr.Preslica latinski naziv:equisetum arvense.

RASTAVIC - POLJSKA PRESLICA IZGLED

Dugacki i iglicasti listovi su su prstenasto poredjani oko stabljike.Poljska preslica ima listove vrhom okrenute na  gore i samo se ona moze koristiti u lekovite svrhe.

RASTAVIC BILJKA SLIKA

poljska preslica

10/03/2013

pirika | pirevina kao lek | agropyron repens

pirika | pirevina kao lek | agropyron repens

Pirika biljka ili pirevina je dosadan i zilav korov koji je rasprostranjen po vlaznim poljima i njivama.Ima vrlo razvijen rizom koji se lako adaptira i razmnozava te nanosi stete poljoprivredi.
Da li je u pitanju samo stetni korov ?
Drugi nazivi:pir,pirak,bored,vornica,galac,zubaca,kalac,perjovica,tkalac,puzava pirika,glistrnik,pirec...
Latinski naziv :agropyron repens

PIRIKA TRAVA - AGROPYRON REPENS

Pirevina je trajna zejasta biljka ,visoka od 60 do 120 cm,njena stabljika je uspravna i na njoj se nalaze uski,tanki,pljosnati i pod prstima grubi listovi.Pirika ima udruzene cvetove po 7 do 8 cvetova cine uspravne,tanke i guste klasove,dugacke oko 10 cm.Pirika trava cveta tokom celog leta.

pirika pirevina kao lek