3/04/2013

caj od persuna

caj od persuna recept

Persun spada u zacinske biljke,ima malu kaloricnu vrednost ,a bogat je mineralima i vitaminima,pa je zbog toga pogodan i za dijetalnu ishranu.


Koriste se i koren i listovi,u kojima ima najvise korisnih sastojaka.Bogat je mineralima i vitaminima C i A kao i izuzetno retkim B12,vaznim za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.Dokazano je da persun pomaze kod lecenja mnogih bolesti kao npr izuzetno delotvoran caj od persuna.Otklanja neprijatan zadah iz usta,a grickanje listova se preporucio da bi se otklonio miris belog ili crnog luka.Pogodan je kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku,a dobar je kao i diuretik za izlucivanje stetnih materija iz organizma.Koristi se kod bolesti srca,visokog pritiska i poremecaja cirkulacije a pomaze i kod kaslja,astme,pada imuniteta,gripa i povisene temperature.Preporucuje se zenama kod neredovne menstruacije i predmenstrualnog sindroma.

caj od persuna

Caj od persuna kao i premazi na bazi persuna  pomazu prilikom suncanja,radi sprecavanja ili lecenja opekotina.Bilo da su ravni ili cipkasti listovi persuna sadrze veliku kolicinu vitamina C i veoma su aromaticni.Njima se zacinjavaju supe,krompir,povrce,sosovi,salate,gulas,riba,mediteranska jela.
Lisce persuna je najbolje da koristite u svezem stanju ,jer se  samo tako odrzavaju sva lekovita svojstva persuna.
Nije ga dobro konzervirati i susiti,ali zato moze da se zamrzne i to najbolje zajedno sa vodom u posudi za led.

Persun protiv bakterija narocito delotvoran protiv eserihije koli

  • 250g korena persuna
  • 250 g limuna sa korom
  • 200 g meda
  • 2 dl maslinovog ulja
priprema:Koren persuna i limun oprati i samleti,,pa dodati med i maslinovo ulje.Zatim sipati u teglu i svaki dan uzimati po jednu kasiku smesepre dorucka i vecere.Kada potrosite celu kolicinu uradite laboratorijsku analizu urinokulture.Ako je bakterija i dalje prisutna,ponovite tretman.

Caj od persuna

odlican je za izbacivanje viska tecnosti,delotvoran protiv urinarnih infekcija i odlican za ciscenje organizma

caj od persuna priprema:

1 -2 kasicice lisca ili korena persuna stavite u solju vrele vode,te ostavite da odstoji 10 min.
Caj od persuna pijte dok je jos topao i to 3 solje dnevno nakon jela.

Pročitajte još odličnih recepta za peršunov čaj .

Caj od persuna


1 komentar :

  1. Сакам да напишам коментар,но доволно е да кажам дека во комбинација со коприва (како чај или храна),нема други подобри билки кои ги содржат потребните минерали за здравјето на човекот.Билки кои можат да се користат од коренот,стеблото,листот и семето преку цела година!

    OdgovoriIzbriši